Финансовият министър Евангелос Венизелос и премиерът Георгиос Папандреу. Снимка: Reuters

Двама гръцки министри се противопоставиха на провеждането на референдум, който да одобри или отхвърли спасителния пакет за страната.

Единият е финансовият министър Евангелос Венизелос, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от финансовото министерство.

Венизелос първоначално подкрепяше плана премиера Георгиос Папандреу за всенародното допитване, но смени мнението си след спешно свиканата среща в Кан. На нея лидерите на Франция и Германия дадоха да се разбере, че Гърция ще трябва да напусне еврозоната, ако гърците отхвърлян новия европейски спасителен пакет за страната на обща стойност 130 милиарда евро, срещу който трябва да бъдат въведени още ограничения на разходите.
 
„При тези обстоятелства референдум е точно това, от което не се нуждае страната“, казва източникът на Ройтерс, пожелал анонимност.

„Беше много трудна среща“, казва източникът за разговора с френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел.

Срещу обявения от премиера референдум, който преди ден беше одобрен от правителството, сега се изправи и министърът на регионалното развитието Михалис Хрисохоидис. Днес той поиска  европейският план за финансово спасяване на Гърция да бъде бързо ратифициран от парламента.


Правителството на Георгиос Папандреу бавно се плъзга към ръба след противопоставянето и на депутати на идеята за референдума. Двама души вече напуснаха парламентарната група на социалистите и свиха нейното мнозинство до минимум.

Още по темата

Днес и други парламентаристи от партията на Папандреу се изказаха открито срещу провеждането на референдум и поискаха създаване на правителство на националното съгласие или предсрочни избори.

Нарастват съмненията, че премиерът ще оцелее на вота на доверие, който е предвиден за петък и ще успее да прокара закон за провеждането на референдум. За днес е предвидено извънредно събиране на парламентарната група на ПАСОК.

(Reuters, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase