Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Съдът на Европейските общности нареди на Европейската комисия да даде допълнително увеличение на заплатите на еврочиновниците. Магистратите се произнесоха по жалба на Eврокомисията срещу страните членки, които отказаха да вдигнат в пълен размер възнагражденията за 2010 г. заради кризата.

Заплатите на еврочиновниците се определят по сложна схема, в която се вземат предвид възнагражденията на държавните чиновници в 8 западноевропейски държави, както и специален индекс за цената на живота в Брюксел, който се изчислява от статистическата агенция на ЕС "Евростат".

Страните членки, които имат дума по харчовете на европейския бюджет, отказаха миналата година да индексират заплатите с 3,7 на сто, както се изискваше по формулата. Като се мотивираха със затягането на коланите в цяла Европа, те отпуснаха допълнително отгоре само половината от сумата.

Европейската комисия, най-големият работодател в Брюксел, в която работят около 30 000 чиновници, даде под съд страните. И магистратите в Люксембург постановиха, че служителите на евроинституциите имат право на още 1,85%, които трябва да им бъдат надбавени със задна дата от 1 юли 2009 г.

Магистратите, които също са еврочиновници, обявяват, че съществуващият регламент за изчисление на заплатите, който е в сила до 2012 г., е ясен, а изчисленията на Еврокомисията – точни.

Според съда решението на страните членки за индексацията е можело да бъде допуснато само ако те са се позовали на нарочна кризисна клауза, което обаче не е било направено.

Говорител на Европейската комисия поясни, че клаузата е приложима само при "сериозно и внезапно влошаване на икономическата и социална ситуация", а световната икономическа криза не била внезапна.

Той добави, че еврочиновниците внасят своята лепта за преодоляване на кризата, като плащат специална такса в размер на 5,5%. Тя е въведена през 1989 г., по време на петролната криза и продължава да се събира и днес.

Говорителят на комисията поясни, че ако са верни твърденията, че заплатите на държавните чиновници в Европа са намалени, това ще бъде направено и за служителите на европейските институции догодина.

Заплатите на чиновниците в Брюксел варират от 2500 до 17 200 евро. Повишаването им ще се отрази и на парите на еврокомисарите и на евродепутатите, тъй като те зависят от тези на служителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase