Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Фитнес за кучета, чужд език за плувци и субсидии за шведския крал са сред тазгодишните първенци в класацията на разхищаване на пари от европейския бюджет.

Британската неправителствена организация Open Europe публикува списък на най-екстравагантните и глупави проекти, финансирани от Брюксел.

Оpen Europe е евроскептичен мозъчен тръст, който подкрепя британското правителство в настояването му да бъде замразен бюджетът на ЕС за 2011 г. на нивото на тазгодишния.

„Европейският бюджет е ирационален, изключително сложен и безнадеждно остарял”, коментира директорът на Open Europe Мац Першон.

В подкрепа на мнението си организацията подрежда 50-те най-сериозни случая на разхищение на европейски средства.

Безспорен фаворит е фитнес за кучета на стойност 411 000 евро, който „да подобри техния стил и стандарт на живот”. Фитнесът е  част от рехабилитационен център за хидротерапия за домашни любимци в Унгария. Той е финансиран по програмата за развитие на селските региони. Въпреки че парите са взети, засега налице са само офисите на бъдещото съоръжение.

България присъства скромно в класацията за 2010 г. с коктейл в прослава на Европа, организиран на 9 май в София. Общо 44 000 евро са похарчени за подобни мероприятия в няколко европейски столици.

16 000 евро от бюджета на ЕС, към които са добавени още 24 000 от австрийското правителство, са похарчени за подобряване на емоционалната връзка с природата на тиролските фермери. Чрез разговори със земеделците те е трябвало да осъзнаят връзката си с природата и да разбират по-добре емоционалното си отношение към земята, за да преодолеят доминиращите си рационално-икономически мотиви.

172 млн. евро са дадени за стимулиране на изучаването на чужди езици в интернет по оригинален метод чрез плуване във виртуални басейни. Победителят е гледал на живо плувните финали на Олимпиадата в Пекин. Освен онлайн проектът е развиван и чрез информационни щандове на големи плувни състезания, за да се даде възможност на спортистите да усъвършенстват езиковите си познания и така да улеснят общуването помежду си.

7,5 милиона евро са похарчени за пропагандиране на еврофинансирането от регионалните власти в испанската провинция Андалусия. В плана на кампанията са включени 596 телевизионни,126 радио- и 40 печатни реклами. Например в прогнозата за времето на местен тв канал слънцето било заменено от 12-те звезди от европейския флаг.

Около 1,6 милиона евро от преките земеделски субсидии са дадени за ниви и ферми, собственост или арендувани от шведския крал Карл XVI Густав. По този показател не му отстъпва и британската кралица. Злоупотребите със земеделски средства се увеличават, отбеляза преди дни Европейската сметна палата и вече около 1/3 от парите са подложени на риск от грешки.
 

Друг пример за безсмислено похарчени пари – шведски рибар е получил 500 000 евро, за да предаде за скрап кораба си и така да се намали уловът на застрашени видове. Вместо да се откаже от риболова обаче, мъжът си купил нова шхуна.

50 хил. са дадени за изследователски център за хип-хоп танци във Франция, а 57 хил. – за европейски джойстик оркестър, изпълняващ музика, правена с геймърското устройство. 2,7 млн. евро са отишли за създаване на 3D версия на виртуален тур на средиземноморските острови.

Щедростта на евроинституциите също се е подредила в класацията.

Евродепутатите са похарчили 5,25 млн. евро за нови лимузини, с които  да се движат из сравнително малкия елзаски град Страсбург, в който заседават веднъж месечно. Според изчисленията на Open Europe придвижването на евродепутатите между двете седалища на парламента в Брюксел и в Страсбург, струва на данъкоплатците отделно 200 милиона евро годишно.

За 37 хил. са поръчани вратовръзки и шалчета, подарявани на важни гости. 40 хил. евро са похарчили за същото страните членки.

Служителите от отдела за поддръжка на сградите на евроинституциите са пътували от Люксембург до Германия за 30 000 евро, за сплотяване на колектива.

Голф игрище с два хотела за 900 000 евро от фонда за регионално развитие пък трябвало да създаде заетост в район с висока безработица. И създало – на 17 души.

Сред гостите на Strelasund golf park, членството в който струва 1100 евро годишно, е германският канцлер Ангела Меркел, пише Оpen Europe.

За първи път Open Europe дава и няколко добри примера за разходване на европейски средства. Те са свързани с проекти за лечение на рак и тестове за ранното му диагностициране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase