Снимка: Bulgaria ON AIR

В навечерието на 80-годишнината от рождението на българска поетеса Ваня Петкова журналистът Оля Ал-Ахмед представи поетичната книга “Аз съм Сириус”. В нея се разказва за непреходните общочовешки ценности и отпечатъка, който остави Ваня Петкова в българското изкуство.

"Решихме тази година с моето семейство, всички, които сме наследници на творчеството и на личността Ваня Петкова, да отбележим по подобаващ начин нейната 80-годишнина от рождението ѝ и 15 години от кончината ѝ, но ние винаги акцентираме върху рождението. Един творец, ако не е бил роден, той не би сътворил всички тези чудеса, които оставя за поколения наред", каза Оля Ал-Ахмед пред Bulgaria ON AIR.

За “България сутрин” Ал-Ахмед припомни, че Ваня Петкова има 35 стихосбирки и 6 романа, които е оставила като наследство за България и света. Нейните книги са преведени на 13 езика, включително на японски, арменски и арабски. В книгата “Аз съм Сириус”, заедно със сина си Джоузеф Ал-Ахмед, са успели да съберат пет от най-търсените стихосбирки на поетесата през годините. Подборът се прави с много четене, чувство към поезията и безсънни нощи.

В антологията са обърнати хронологично стихосбирките и в първата глава е включена последната стихосбирка на Ваня Петкова. "За младото поколение те ще започнат от най-актуалното - "Пиратски стихове". Тази стихосбирка беше последната ѝ приживе, която е посветена на големия актьор Джони Деп", сподели още гостът.

В поетичната книга "Аз съм Сириус" е включена и стихосбирката на Ваня Петкова "Грешница", която бе забранена по времето на Тодор Живков, защото не била в унисон със "социалистическия морал".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase