Снимка: БГНЕС

Гражданин на Северна Македония, който излежава присъда за убийство в Софийския затвор поиска да излезе условно предсрочно на свобода. Софийският градски съд обаче отхвърли молбата му. С. С., който е роден в Скопие, получил през декември 2003 г. наказание "доживотен затвор" за убийство от 1998 г. С определение на Софийски градски съд от октомври 2022 г. тежката присъда е заменена с лишаване от свобода за 30 г.

Той вече е излежал повече от половината наказание и поиска да излезе на свобода.

"Има една положителна тенденция от повече от 10 г., в които той не е бил нито един път наказван и е получавал единствено и само награждавания. Участвал е в спортни дейности, мероприятия и други организирани от затворническата администрация дейности. Изключително продължителният период от време, през който той е бил задържан, както и интензивната работа на затворническата администрация с него е указала своето положително влияние. След 26 години изтърпяване на ефективно наказание, за още 4 години, не би могло да се постигне толкова много положително въздействие, колкото едно условно предсрочно освобождаване", пледира адвокатът му в съда. "Съжалявам за стореното от мен. Аз мисля, че съм се променил предостатъчно. Не знам какво ще ме промени повече, ако лежа. Ако ми се даде нов шанс за живота, ще гледам да бъда като всеки един нормален човек", каза и осъденият.

Според затворническата администрация обаче македонецът не се е поправил трайно. Последното му наказание било от декември 2022 г. за възникнал конфликт, прераснал в саморазправа.

Съдът отхвърли молбата на осъдения, като Определението на СГС подлежи на обжалване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase