Архив: Булфото

България е донор на на черния пазар на антики в Европа, но в последните години "стоката“, която идва от страната ни, става все по-малко предпочитана, защото се предлагат много фалшификати. Това обясни за "Фокус“ главен инспектор Ангел Папалезов, началник сектор "Културно-исторически ценности“ при Главна дирекция "Национална полиция“.

70-80% от онова, което се опитват да продадат нашите търговци, е менте, каза той.

"Иманярството у нас е практикувано дълго време от много хора. Слоят, в който те търсят предмети под земята, е тънък – не повече от 40-50 сантиметра“, посочи той и допълни, че на практика те отдавна са изровили онова, което може лесно да бъде изровено.

"Сега, ако намерят нещо, то или е недостатъчно, или не толкова ценно. За да се компенсира липсата на находки, често замесените в схемите, прибягват до поръчка на фалшификати“, коментира Папалезов.

По думите му европейският пазар се интересува стоката да има документален или декларативен произход.

"Там обаче човек лесно може да се сдобие с документ, че законно притежава стари монети или предмети, без да се описва конкретно всяка един от тях. Така на практика с този документ всичко, което е пристигнало, дори като незаконно придобито, вече може да се търгува законно“, каза още той

Археологическите обекти у нас са около 400 000 и са обект на посегателство от иманяри и незаконен интерес, каза Папалезов.

"Най-многото официално регистрирани престъпления с културни ценности има при кражбите на съвременно изкуство от домове и офиси, икони и утвар от църкви и параклиси“, обясни още той.

По думите му кражбите от музей спадат. "Трябва да се отбележи, че тази година нямаме нито една регистрирана кражба от музей“, посочи главният инспектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase