Снимка: Архив, Reuters

Районният съд в Монтана задържа с постоянна мярка 37-годишния Петър Р. и 17-годишния Асен Р. от Вършец, които са уличени от полицията в извършване на множество телефонни измами в Монтана през последните три месеца.

Преди три дни двамата бяха задържани в центъра на Монтана в момент на прибиране на 14 000 лева от жертва на телефонна измама, която ги оставила в плик до кошче за боклук на оживено място.

В колата им бяха открити над 20 000 лева, а в тях - още български пари и валута, златни накити и множество карти за мобилни телефони.

Двамата задържани са криминално проявени и имат много регистрации в полицията за различни престъпления. В момента се изяснява тяхната съпричастност към други измами в Монтана.

От началото на тази година в Монтана станаха над 80 телефонни измами, като при някои от тях жертвите дадоха до 30 000 лева. Всичките измами бяха направени по една и съща схема - обажда се непознат, който се представя за инспектор от полицията и иска помощ от жертвата за залавяне на група телефонни измамници.

За целта тя трябва да остави всичките си налични пари и ценности до контейнер за боклук близо до дома си или да ги хвърли в плик през терасата.

Въпреки кампанията в местните медии и разпространените от полицията листовки с указания как хората да се пазят от телефонни измамници, измамите в Монтана станаха ежедневие и много хора дадоха последните си спестявания, убедени, че помагат на полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase