Снимка: архив, Булфото

Тест с прецизен алкомер, подобен на дрегера, или доказателствен анализатор, както го наричат в Пътна полиция, ще могат да избират пияните шофьори вместо кръвна проба и медицинско изследване от 1 юли 2018 г.

Това пише в новата наредба на министъра на здравеопазването. Преди месец премиерът Бойко Борисов свика спешно заседание заради войната по пътищата. Една от мерките беше промяна в наредбата за реда на установяване употребата на алкохол и наркотици.

Окончателният вариант вече е факт. С нея се въвежда доказателственият анализатор. Този уред показва концентрацията на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух точно както медицинското изследване, при което е необходима кръвна проба, съхранение в епруветка и много други подробности.

Така, когато шофьор бъде хванат да кара пиян чрез алкотест на пътя, и ако оспори пробата, ще може да избере доказателствения анализатор и да си спести опашката в местната болница или лаборатория, както и венозната инжекция.

Модерните устройства, които ще ги заместят, ще бъдат в РПУ-тата, а тестът с тях е по-бърз и също толкова точен, колкото и кръвната проба, казват пред "24 часа" от Пътна полиция.

Пътните полицаи ще минат на специално обучение за работа със 130-те прецизни машини.

Методът е въведен навсякъде - както в Европа, така и в САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase