Снимка: архив Булфото

Нашата задача беше да съберем достатъчно доказателства, за да може прокуратурата да привлече като обвиняем Йоан Матев. Това обяви директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов.

Матев беше задържан и обвинен за убийството на ученика Георги Игнатов в Борисовата градина преди две години.

"Мълчанието забави разследването, получавахме много сигнали първите шест месеца – над 1500, всеки сигнал трябваше да се провери", каза още директорът на СДВР.

Още по темата

"Получавахме изключително много сигнали, особено в първите 6 месеца след извършване на убийството, за лица, които приличат или са разпознати. Всеки един от тези сигнали трябваше да се провери до последната възможност лицето да отпадне като намиращо се на видеозаписа", обясни Маринов пред bTV.

Матев е бил разпознат преди година и оттогава до задържането е бил наблюдаван.

За разкриването му са помогнали негови съученици, които са споделили с близките си. Имената им ще бъдат запазени в тайна.

"Сигналите бяха с различна цел включително и личното злепоставяне между ученици, за да насочат полицията към тях", коментира Младен Маринов.

"Това, което ни помогна са разговорите, които е водил Георги непосредствено преди да бъде намушкан и обаждането на приятелката му след като е бил намушкан", поясни той и допълни, че разговорите са показали, че събитието е случайно и не е извършено от човек, който предварително е обмислял действията си.

"Той не е предвидил нещата, които могат да го издадат като например движенията му, мобилния телефон, видеокамерите в района", коментира Младен Маринов. "Ако незабавно бяхме пристъпили към задържане нямаше да имаме такъв успех", каза още той.

За директорката на училището, в което е учил Йоан Матев, все още не са събрани достатъчно данни, че тя умишлено го е прикривала, уточни Маринов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase