Снимка: архив Reuters

Районната прокуратура в Свищов разследва случая, при който кучета нахапаха до смърт жена в село Козловец, съобщават от държавното обвинение.

Полицията е задържала за 24 часа двама души от селото. Те са собственици на питбула и на едно от другите кучета, съобщи "Дарик".

От полицията във Велико Търново съобщиха, че задържаните са съпрузи, които са отглеждали питбули в свой имот. Животните не били хранени няколко дни и вероятно това е причина за озверяването. Кучетата, убили бабата в Козловец, са заловени и откарани в приют в Свищов.

Инцидентът е станал вчера малко след 17 часа пред дома на жената, която издъхнала на място от тежките рани по тялото си.

Трите кучета, които са я нападнали са домашни, собственост на съседите. Те са задържани за 24 часа.

85- годишната Гина Боянова от години живеела сама. Вчера следобед излязла до центъра, за да вземе пенията си. Съсед предложил да я закара до дома й, но тя решила да повърви пеш. Точно пред врата на къщата си обаче била жестоко нападната от трите съседски кучета.

"Едно момче е било, то е подало сигнала. Станало е много бързо, разгонил ги е, но то е било свършило всичко вече", разказа пред Bulgaria ON AIR кметът на село Козловец Илия Цанев.

Кучетата успели да избягат. Днес по обяд специализирани екипи заловиха и трите домашни животни, едно от които питубил и ги откараха в приюта в Свищов.

"Знае се кои са собствениците, мъж и жена са семейство възрастни хора. В момента са в Свищов, следствени са. Мъжът каза, че от време на време кучата са се отвързвали сами, как се отвързвали не зная!", поясни още кметът.

Хората в Козловец обаче разказват, че в селото им има глутници от бездомни кучета. Страхуват се и обвиняват институциите в безхаберие.
 

Разследването продължава. Според текстове от Наказателния кодекс, по които то е образувано, всеки, който не полага достатъчно грижи за животно, което се намира под негов надзор и в резултат от това е последвала смърт, носи наказателна отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase