Снимка: Булфото, архив

Петима митничари от пристанище Варна, които бяха арестувани при спецакция в петък, остават в ареста за 72 часа, съобщи на пресконференция ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Той посочи, че до момента са привлечени към наказателна отговорност 6 лица, но едното от тях е пуснато на свобода с парична гаранция. Той е спедитор и е направил пълни самопризнания.

Още по темата
Митничарите са задържани като част от организирана престъпна група за подкупи. У тях са намерени 711 000 лева.

Сред задържаните е началникът на пункта "Варна - Запад" и четирима началници на смени.

Спедиторите са събирали суми за митническите служители, за да обработват документите максимално бързо, посочи Гешев. Той уточни, че забавянето на престоя на контейнерите по принцип е свързано с плащане на такси, а и ако процедурата се ускори, стоката ще стигне до получателя по-бързо.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов посочи, че поведението на задържаните е било безпардонно, което говори, че са извършвали дейността си от дълго време. Той отчете, че групата е била изключително конспиративна.

"Това, което правеха ежемесечно, е да се срещат и да отчитат кой какви пари е дал, какви услуги е извършил на спедиторите, като мога да ви кажа, че нямаше нито един разговор", коментира той, като допълни, че въпреки това колегите му са успели да документират разговори на групата.

В разследването са използвани специални разузнавателни средства и са записани разговори, които уличават митничарите, отчетоха от спецпрокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase