Снимка: Facebook

Сдружението на частните детективи обяви парична награда за информация за две издирвани руси дами. Във Facebook страницата на сдружението се появиха снимки на две блондинки, а от текста към тях става ясно, че се търси всякаква информация за тях.

Засега жените са с неустановена самоличност, защото често се представяли за някой друг. Само за едната се знае, че понякога се подвизава под името Анита Петрова.

"За достоверна информация  много добро парично възнаграждение! Анонимността е гарантирана", се казва още в обявата.

От детективското сдружение обясниха пред "България Днес", че дамите са заподозрени в извършване на серия измами, но отказват да дадат повече информация за престъпленията, тъй като се води досъдебно производство и от полицията засега молят да не се разкриват детайли.

Обявената награда може да достигне до 500 евро за конкретна информация, която да даде възможност да се локализира местонахождението на дамите.

Засега издирването на блондинките е в задънена улица. Интернет потребител успял да намери Facebook профила на едната дама, но малко по-късно той бил блокиран.

Появиха се и критики в мрежата, че частните детективи нямат право да разпространяват снимки на жените, които сдружението опроверга, като обясни, че потребителите на социалните мрежи много помагат за откриването на издирвани в подобни случаи.

"Носим отговорност и имаме етичен кодекс, който обуславя действията ни", коментираха още от Сдружението. 

За сведение 13-годишната Карина Петрова, която изчезва безследно от дома си в Пазарджик, е намерена именно благодарение на потребителите на Facebook. Там зов за помощ отправи шефката на местния Регионален съюз на фармацевтите Анжела Мизова, която е близка на семейството.

На апела за помощ откликнаха десетки, които постнаха на личните си страници снимка на Карина с надеждата повече хора да я видят. Така буквално за часове мистерията около Карина се разплете и тя се прибра при родителите си.

Наскоро и дядо, изчезнал от старческия дом в Шумен, беше открит жив и здрав след повече от едно денонощие скитане. Иван Тодоров бил забелязан от бдителен мъж благодарение на Facebook. Там той прочел споделена информация, че полицията издирва лицето. Имало добро описание и снимка и гражданинът веднага се досетил, че е видял човека на тротоар в кв. "Дивдядово". Извикал полицаи и екип се озовал на мястото към 22 часа. Отвели дядото и го предали на служители в дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase