Снимка: Булфото, архив

Между 800 и 1000 лв плащали жители на градчето Николаево и околните селища, за да се сдобият с фалшива шофьорска книжка от Гърция, съобщиха експерти от сектор "Икономическа полиция" в Казанлък.

От 2 септември до 10 октомври т.г. те са реализирали спецакция по набирането на информация и задържането на лица, свързани с организирано престъпна група, която набирала мераклии за ментетата и тяхното снабдяване с книжки, пише "Монитор".

На 9 октомври при проверка на автомагистрала Тракия е задържан 56-годишният М.Б. от Тополовград, в чийто автомобил "Хюндай" е намерен запечатан плик с фалшива гръцка книжка на името на ром от новозагорския квартал "Шести".

При разплитането на схемата експертите стигнали до ромската махала в Николаево, където са задържани 61-годишвият Иван /Иляз/ М. И 31-годишният му ортак Ачо /Ахмед/ К.

Според работещите по образуваното досъдебно производство по-възрастният мъж бил нещо като старши отговорник на посредниците, които набирали мераклиите и прибирали капарото.

При обиска в дома му са намерени множество документи, съотносими към казуса. От Ахмед пък било иззето фалшиво свидетелство за правоуправление с неговите лични данни.

Двамата мъже са задържани първоначално за по 24 часа и след повдигането на обвинения са пуснати на свобода с мярка за неотклонение "подписка".

Работата по документиране и доказване на цялостната престъпна дейност на лицата и установяване на други лица, които са се възползвали от престъпната схема продължава.

Въпрос на време е стигането до печатницата, която е бълвала ментетата, коментира началникът на РП – Казанлък Стойчо Крачолов.

Схемата, при която в КАТ се представята фалшиви гръцки книжки с искане за подмяната им с български лъсна още в началото на годината, когато от Сливен съобщиха, че е задържан 44-годишен жител на Твърдица.

Мъжът пробвал да заобиколи закона, който у нас изисква шофьорът да има поне основно образование, докато в южната съседка това не е необходимо.

През пролетта за същата "врътка" в Сливен бяха задържани четирима мъже, като единият бе осъден условно на 3 месеца затвор, след като се разприказва на подсъдимата скамейка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase