Снимка: Dnes.bg

Общ преглед

Трима терористи са обезвредени в резултат на престрелката със специалните част на летище Пловдив в рамките на антитерористично учение на МВР, предаде репортер на Dnes.bg. То се проведе на Летище Пловдив.
По предварителен сценарий трябваше да бъдат убити и петима цивилни и униформени, но в крайна сметка те бяха „спасени” от баретите.

Терористите бяха ликвидирани в стара постройка, където се бяха барикадирали. След престрелката последните двама атентатори бяха убити,  както и раницата, в която имаше взривно вещество.

"Няма информация за готвени терористични атаки над България.” Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на антитерористичното учение.

Полицаи, пожарникари и специални сили демонстрираха как се реагира в ситуация с опит за бомбен атентат на летище Пловдив. Учението бе ръководено от главния секретар на МВР Георги Костов.

То се разви при специален сценарий. Автомобил с три лица влиза в зоната на терминала на Летище Пловдив. Така започна сценарият на антитерористичното учение, провело се днес. Един от мнимите терористи влиза с раница в летището и открива стрелба. Веднага е неутрализиран от служители на Гранична полиция, но съучастниците му активират бомбено устройство. Впоследствие демонстрацията продължи с преследване на другите „терористи” и тяхното неутрализиране.

"Изобщо бяха изпълнени всички законови предвидени процедури. Всички тренировки са в реални условия – колегите не са предупредени.”, заяви Георги Костов.
Докато силите за сигурност действаха по справяне с терористите, пожарникари и медици се погрижиха за хората, които уж са пострадали при атаката. Външният министър Румяна Бъчварова заяви, че е доволна от реакцията на силите за сигурност.

„Всички ние сме убедени, че това е начинът да поддържаме готовността на нашите сили да реагират и установяваме къде са евентуалните пропуски и разработваме начини, по които те да бъдат преодолени”, каза шефката на МВР.

Главният комисар на МВР Георги Костов заяви, че не е получавана информация за терористична опасност за страната ни.

Въпреки това подобни антитерористични учения ще продължат, за да се проверява готовността на областните дирекции на МВР и силите за сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар