Снимка: Reuters

Поне 100 000 евро на ден е оборотът на каналджиите, които прекарват бежанци през България и Сърбия. Това показват изчисления на Института по балканистика на БАН.

Този оборот е изчислен при прекарването на 100 нелегални срещу 1000 евро средна тарифа на човек за преминаване през една държава, обяснява пред "24 часа" д-р Бисер Банчев от института.

Българите са първенци сред трафикантите на мигранти в Евросъюза според последното проучване на Европол. Нашите трафиканти са по-добри от египтяните, унгарците, иракчаните и косовците и ги изместват от нелегалния пазар.

Нерядко обаче каналите се държат от българи, които живеят извън страната - главно в Италия, Австрия, Германия и Гърция.

Арабско-азиатската вълна на Балканите ще има своя пик през 2035 г., предупреждават от БАН.

"Трафикът на бежанци се е превърнал в международна мафия и заради това се налагат промени в Наказателния кодекс", настоява шефката на БОРКОР Елеонора Николова. Тя настоява за сериозно завишаване на санкциите в НК, като се запише диференциация на наказанието - едно да бъде то при превозването на един-двама мигранти и много по-сериозно - ако се прехвърлят големи групи от хора.

Николова предлага още да бъдат конфискувани превозните средства на трафикантите, независимо дали са тяхна собственост, или на друг човек.

Над 60% от българите виждат в бежанската вълна и риска от тероризъм голяма заплаха за държавата, обясни Николова.

Хората, които сочат притока на бежанци като основен проблем за държавата, са 61%, а 64% определят риска от тероризъм като такъв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase