Снимка: архив, Булфото

Около 1000 коли годишно у нас изчезват пред кръчми и барове. Това показва статистиката на МВР за страната, пише „Монитор“. Всички откраднати возила за годината пък са близо 3500. От тях едва 216 са върнати на собствениците им.

„Автокрадците основно набелязват колите пред лъскавите кръчми в страната. Там всеки излиза с колата си, за да се покаже. Апашите чакат само това. Дори да не са задигнати специално пред кръчмата, където има камери, то поне са набелязани там“, обясниха от МВР пред „Монитор“.

Оттам са забелязали и нов метод за задигане на коли, които не са по-стари от 4-5 години.

„Основно тези коли са с безключово палене. Това означава, че не е необходимо да разполагате физически с ключ, за да я отключите или запалите. Достатъчно е той да е в джоба ви. Когато се приближите на метър от колата автомобилът засича устройството и сам се отключва. След това сядате и само с натискането на един бутон автомобилът запалва. Има уред, който отскоро е на пазара. Той струва 25 хил. евро. С негова помощ се засичат тези ключове, които са в собствениците. Сигналът от тях се засилва и колата на паркинга се отключва“, обясниха разследващи. Вече има няколко такива регистрирани случая. Откраднатите коли са предимно от скъпи германски марки.

„Схемата е следната. Човекът с уреда минава около масите и го активира. Така, след като е засечен сигналът от устройството, той се засилва и колата на паркинга се отключва. Там чака втори крадец, който се качва, запалва я и потегля. След това с останалото гориво стига до мястото, където ще се разглобява колата за части“, обясниха още запознати с този тип кражби.

Смята се, че само за май месец 2016 г. около десетина коли са били откраднати по този начин. Останалите 300 изчезнали за този месец са били по изпитани схеми с разбиване на ключалки или с проникване в защитата на колата чрез лаптоп и отново специален уред.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase