Снимка: Булфото

Всяко трето престъпление е извършено от неграмотен бандит. Делът на висшистите, които грабят и обират, е малко над 700 души. Това показва статистиката на МВР, предоставена специално за „Монитор“.

Според цифрите общият брой на регистрираните и разкрити престъпления са 48 592 за 2015 година. От тях близо 18 хил. са извършени от неграмотни. От МВР признават, че голяма част от тези хора са роми.

Най-големият брой престъпления е против собствеността, или иначе казано – кражби. Те са всяко второ престъпление, което МВР е регистрирало през изминалата година.

Всеки десети пък е крал, докато е бил пиян, сочат още данните на вътрешното ведомство. Според цифрите много от престъпленията са т.нар. маловажни или такива, чиято стойност на щетите е под минималната работна заплата. Те заемат голям дял според МВР, но много от тях не са регистрирани, тъй като пострадалите рядко подават жалби.

От полицията разказаха за 26-годишен крадец, който обаче вече е в затвора, тъй като е рецидивист. Той успял да задигне на няколко пъти по 10 буркана с месо и компоти в тетевенско село. Всеки път е бил залавян, но след последната кражба съдът е постановил затвор от 2 години, тъй като тя се явявала десетата само за година. Преди това той се разминавал само с кратък арест.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase