Снимка: Reuters

Хакер разбива пароли във Facebook на млади момичета и иска техни голи снимки, за да им върне профилите.
За тази измама съобщи студентка от Велико Търново, станала жертва на извратения измамник. 

Преди дни с Магдалена Пеева във Facebook се свързала нейна приятелка, която в момента е в Англия. "Тя ме помоли да й услужа с моята лична поща за малко, за да пусне някакви документи до майка си. Трябваше да й дам за малко паролата си, като след като тя приключи, щях да я сменя", разказа началото на историята Маги пред "Дарик".

Малко по-късно момичето установило, че не може да влезе в профила си във Facebook. Магдалена заподозряла, че приятелката й има общо с това и й потърсила сметка. Оказало се, че паролата на Маги е променена, а профилът на приятелката й също е хакнат.

Така Маги открива, че е жертва на злоупотреба и е дала паролата си на непознато лице, скрито зад самоличността на другото момиче.

"В пощата си имах всички възможни лични данни и важна информация. Номер на банкови сметки, ПИН - кодове за дебитни карти, регистрации, пароли...", обясни  студентката.

От Facebook профила на своя състудентка, Моника Великова пише до хакнатия си профил, за да разбере защо хакерът е направил всичко това и какво иска.

"Дай ми твои снимки по прашки и ще ти върна паролите", отговорил той. Маги го попитала защо му е това при положение, че интернет е пълен с разголени снимки, но не получила обяснение.

Хакерът обаче я притиснал да побърза, тъй като имало да разбива още профили на нейни приятелки в социалната мрежа.

Моника пък разказа, че приблизително по същото време е открила опити да й бъде разбита пощата. "Успях обаче да осуетя това и засега имам защита", посочи тя.

Веднага, щом осмислила измамата, от профила на Моника студентките качили в различни групи в социалната мрежа предупреждение към своите приятели, че профилът на Маги е хакнат, и че има опасност да се злоупотребява от нейно име.

Предупредили са и никой да не си дава паролите и личните данни, тъй като друго лице ползва чужди самоличности. Само за едно денонощие са изгорели няколко момичета, които са близки или познати на Магдалена.

Оказало се и че хакерът избира за своите измами само девойки. Съпругът на Маги също се опитал да влезе във връзка със злосторника от собствения си профил, както и неин колега от ВТУ. Хакерът обаче замълчавал и блокирал мъжете. Злосторникът крие самоличността си грижливо и се включва от различни IP-та, включително и от различни градове в България.

Само за два дни, откакто е засечен от двете студентки, е поразил профилите и личните пощи на минимум шест момичета. Някои от тях учат във ВТУ, други работят в Сливен.

Магдалена Пеева е категорична, че ще подаде жалба в Областната дирекция на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase