Снимка: архив Bulphoto

"Давам 100 хил. долара на този, който даде достоверна информация за атентата срещу мен", обяви на влизане в спецсъда Алексей Петров.

Поводът на Петров да се яви в спецсъда е делото "Октопод". Срещу него има 6 висящи обвинения, като основното е за сформиране и ръководене на банда за рекет и принуда, действала между 2004 и 2010 година.

Другите обвинения са за изнудване, придружено с опит за убийство на плевенския банкер Георги Цветанов, за рекет на Пламен Георгиев и Велизар Велизаров, за разгласяване на държавна тайна и че е поръчал на Марчело Джотолов да принуди Николай Динков да вземе кредит.

На 29 октомври срещу Алексей Петров двама неизвестни стреляха с гранатомети РПГ-22. Нападателите причакаха автомобила му. Колата обаче е бронирана и нападателите причиниха само материални щети.

Веднага след атентата той обяви, че става въпрос за грешка от страна на нападателите. "Стрелбата срещу мен е грешка! Оставам на това мнение. Няма нищо конкретно", бяха тогава думите на бившата Барета.

Алексей Петров обяви, че вярва на българската полиция и добави, че води и собствено разследване, в помощ на полицейското.

Бившият съветник в ДАНС става мишена на килъри за втори път, след като на 15 август 2002 г. бе прострелян в гърдите и крака на излизане от офиса му в сградата на столичния басейн "Спартак".

Тогава се разбра и за друг опит за покушение срещу бившата барета – от 1999 г., който обаче се смята за случайност, след като ранилият го в крака Кирил Киров-Японеца декларира, че е стрелял погрешка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase