Снимка: Reuters, архив

Районната прокуратура в Свиленград образува бързо производство срещу шофьор на камион, превел през границата в страната ни от Турция 127 нелегални мигранти от Сирия и двама турци.

Шофьорът - турски гражданин на 53 години, е прекарал мигрантите в товарен хладилен автомобил, съобщиха от прокуратурата.

Камионът пристигнал на ГКПП "Капитан Андреево" на 31 октомври. Служители на митницата открили при проверката на хладилното ремарке голяма група от хора зад поставени палети с бутилки с минерална вода.

Установено е било, че в товарното помещение е имало общо 129 чужденци. От тях 127 са били от Сирия, сред които 54 деца на възраст от 1 до 14 години, както и двама от Турция. 

Сирийските граждани са заявили, че идват в България, за да търсят закрила от военните действия в родината си.

Срещу двамата турски граждани, укрити в камиона, са образувани отделни бързи производства за влизане в страната без разрешение на органите на властта, а срещу водача на товарния автомобил е предявено обвинение за нелегално превеждане през границата на страната на група от чужди граждани, някои от които не са навършили 16 години.

Шофьорът е задържан за 72 часа и до сряда предстои да бъде внесено в Районния съд в Свиленвград искане от наблюдаващия прокурор за налагане на постоянна мярка "задържане под стража".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase