Снимка: flickr

Нарастват телефонните измами. Само за първото полугодие на тази година са извършени 496, което е със 114 повече в сравнение със същия период миналата година.

За първите 6 месеца от МВР са заловили едва 89 извършители на телефонни измами, сравнено с 53-ма за 2014 година. Миналата година разкритите измами са били 44, а тази година те са 75.

Забелязва се обаче тенденция - все повече потърпевшите да търсят помощ в полицията. Измамниците използват най-вече схеми, които засягат възрастни хора, като се наблюдава покачване на възрастовата граница – над 75 години.

Най-разпространените схеми са:  "тежко пострадал роднина и необходимост от спешна скъпоструваща операция", "заразени близки и роднини с птичи/свински грип и искане на пари за скъпоструващи ваксини", "реализирано пътно-транспортно произшествие от близък роднина с починал човек или малко дете", "провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която да послужи за задържане на извършителите на телефонни измами", "освобождаване на колетна пратка", "закупуване на ваучери във връзка с печалба от томбола на голям магазин", "необходимост от преводач", "спешно обади се", "честито, печелиш 5000 долара , обади ми се спешно". В летния сезон пък все по-често подмамват хората да си ''капарират'' климатици.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase