Снимка: Снимка: Кадър "Господари на ефира"

Видеоклипът, показващ полицейско насилие, е заснет на 19 декември миналата година.

Още по темата

Директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов е разпоредил дисциплинарна проверка във връзка с излъченото видео. Заснетите служители на реда са установени, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На въпросната дата патрул на Първо Районно управление "Полиция" е бил изпратен на ул. "13 март" по сигнал за възникнало сбиване и нарушаване на нощната тишина.

При пристигането си на адреса, служителите заварили жена и мъж, които се карали на улицата. Полицаите предприели действия по установяване на самоличността на двамата.

Документ показал само мъжът, младата жена отказала да представи личната си карта. Двамата били отведени в полицейското управление, където е установена самоличността на жената. Извикан бил и екип на Пътна полиция, който да тества задържаните за алкохол.

При жената дрегерът отчел наличие на 1,59 промила, а при мъжа - 0,53 промила. По случая веднага било образувано бързо производство за хулиганство.

От МВР уточняват, че целта на проверката е да се установят всички факти и обстоятелства около показания материал. Работа по нея продължава.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР/ излязоха със становище, в което се изразява очакване органите по разследването да си свършат работата, а резултатите да бъдат обявени.

"Всички ние усещаме в ежедневието си, че МВР не работи по начина, по който очакват гражданите. Свидетели сме на парцелирани реформи, които не повишават по никакъв начин качеството на услугата „гражданска сигурност“ – нещо повече, именно заради тях средата ни става все по-несигурна", допълват от СФСМВР.

Според организацията основният проблем е, че МВР продължава да се реформира на парче, като не се отчитат нуждите на гражданите, не се работи по превенция, не се повишава разкриваемостта, не се мисли за това как да се повиши доверието между служители и граждани, не се работи за сближаване на позиции, а за противопоставяне.

МВР е в колапс, а служителите са просто инструмент за прокарване на политики и изпълнение на заповеди, изтъкват от СФСМВР и призовават клипът да послужи като повод за започване на дебат за това какво искаме да бъде МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase