Снимка: Булфото, архив

Само за три години 30-годишният Георги Самуилов от София е натрупал неплатени глоби към КАТ за 35 000 лева. Това съобщи началникът на отдел „Пътна полиция” към СДВР комисар Тенчо Тенев.

Още по темата
В интервю за „24 часа” комисар Тенев обясни, че мъжът карал без книжка, за което първата глоба е 100 лв., а оттам нататък всички са по 300. Щом няма книжка, няма и „Гражданска отговорност”, а за това нарушение се дължат 400 лв., посочи Тенев.

Шофьорът Самуилов е хващан над 30 пъти да кара без книжка.

Има няколко десетки такива случая на хора, които имат над 5000 лв. неплатени глоби.

5-6 човека дължат над 100 000 лв. на държавата.

Най-честите нарушители в София са момчетата между 18 и 22 г., следвани от жените от 22 до 25 г.

Трябва да има наказателно производство срещу всеки, който има неплатени глоби за над пет минимални работни заплати, смята Тенчо Тенев.

Според него освен длъжници тези хора са опасни.

„Те са неправоспособни водачи и могат да направят катастрофа, не дай боже, с жертви. Нека след като хванем някого повече от 2 пъти без книжка, държавата да го осъди. Може и пробация да е, но да има присъда. Всички, които карат без книжка, за мен са потенциални убийци. Отделно от това при такъв водач без книжка няма как да е валидна и “Гражданска отговорност”. Ако направи катастрофа с щети, те няма как да се покрият. Ще се водят съдебни дела срещу него, а пострадалият трябва да разчита на каското си, ако има такова“, казва Тенев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase