Снимка: БТА

В голяма степен може да се каже, че автомобилът, с който има информация, че се е придвижвал изчезналият бивш председател на ДАНС Петко Сертов, е преминал на територията на Гърция, съобщи директорът на "Гранична полиция" Захарин Пенов.

"По отношение на господин Сертов от "Гранична полиция" не разполагаме с достатъчно данни, които да ни позволят да потвърдим дали той е преминал българските граници след 5 декември“, посочи Пенов, цитиран от БНР.

Още по темата
Той поясни, че по отношение на автомобила, който стана известен в публичното пространство, записите, с които разполага "Гранична полиция" от граничните пунктове, са предадени на екип от СДВР, които провеждат съответните действия.

"Министърът на вътрешните работи предостави информация, че в голяма степен може да се потвърди, че автомобилът, който евентуално се ползва от господин Сертов, е преминал през българо-гръцката граница. Граничният пункт Кулата-Промахон се намира на гръцка територия. Там работят нашите служители, там се осъществява граничният контрол. На този пункт няма изградено видеонаблюдение, съобразно правилата в Република Гърция“, посочи Захарин Пенов.

Той уточни, че въпросните камери, на които се позовават органите на реда, се намират до стария български пункт, през който се преминава, без да се спира.

Пенов посочи, че на този етап няма достатъчно данни, че Петко Сертов е преминал българо-гръцката граница. "Не бихме мигли да очакваме от един граничен полицай да запомни лицата на всички преминаващи”, допълни Захари Пенов.

Малко по-късно пред Нова телевизия съпругата на Петко Сертов потвърди, че мъжът й е изчезнал без да взима международния си паспорт. Полицията в Благоевград работи и по сигнал на местна екскурзоводка, че е видяла бившия шеф на ДАНС и възрастен мъж да се разхождат в Самуиловата крепост край Петрич. По думите й, това се е случило ден, след като Сертов е изчезнал от дома си.

Както Dnes.bg съобщи, тази сутрин вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че автомобилът на Петко Сертов е напуснал територията на България в посока Гърция. Както е известно, бившият председател на ДАНС е в неизвестност от 5 декември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase