Снимка: архив, БТА

Полицията в Пловдив разби организирана престъпна група от 9 души, която изготвяла фалшиви сирийски документи за самоличност. Това заяви по време на посещението си в Пловдив главният секретар на МВР Светозар Лазаров.

Документите за самоличност е трябвало да бъдат изнесени в Турция, където да бъдат продадени на лица от трети страни, които впоследствие да се представят за сирийски граждани, след което да поискат статут на бежанци.

„Лицата, участващи в схемата са провели предварително две срещи за уточняване на детайли по изготвянето на сирийски паспорти. При първата среща купувачите са отказали паспортите, тъй като не са били доволни от качеството им. След като са направени необходимите корекции, при втория опит купувачите останали доволни от качеството на паспортите”, коментира главният секретар на МВР пред журналисти в Пловдив.

Престъпната група е работила в две печатници на територията на Пловдив. Поръчката е за над 50 000 долара, като в печатните машини са били открити над 10 000 заготовки за изработването на фалшиви документи за сирийски бежанци. 

„Няма данни фалшивите документи да са напускали страната”, обяви районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова.

Освен предмети, свързани с фалшифицирането на паспорти, по време на обиските са открити заготовки за документи, свързани с Държавна автомобилна инспекция, горски стопанства, етикети за високоалкохолни напитки, печати и дипломи за различни университети.

При други две акции полицията в Пловдив разби канал за продажбата на антични монети към Англия, като са заловени две лица. Разбит е и наркоканал с участие на трима души. Иззети са 15 000 хапчета екстази, които трябвало да се разменят на бартер срещу хероин от Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase