Снимка: МВР-пресцентър

Канал за трафик на прекурсор за производство на наркотични вещества е пресечен в Шуменско.

При операцията, проведена под ръководството на прокуратурата, са иззети около 90 кг таблетки, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров на брифинг в Шумен.

Криминалистите работили по информация, че в средата на април жители от Нови пазар са предприели пътуване до Турция и след като закупили прекурсор за производство на амфетамин във вид на таблетки, го укрили в Истанбул, съобщи пресцентърът на МВР.

На 19 април криминално проявените Е.К. и М.М., и двамата на 40 години, внесли стоката в България с лек автомобил „Фолксваген” и я доставили на 39-годишния Е.А. в Нови пазар.

Същия ден под надзора на прокурор били предприети претърсвания и изземвания от два адреса - дома на Е.А. и имот в землището на града, както и от четири автомобила.

Оттам са иззети около 90 кг таблетки с надпис „CIRRUS” - в насипно състояние и блистери.

Лазаров обясни, че един блистер в Истанбул струва 4-4.5 лева, а се продава от трафикантите за 12 лева, като само от тази пратка те биха могли да изкарат няколко милиона лева.

Веществото е било предназначено за Полша.

Освен на тримата от Нови пазар, обвинения са повдигнати и на двама мъже от Добрич – Р. А. на 42 години и А.Р. на 22 години.

С постановления на прокурор им е наложено задържане за срок до 72 часа.  Днес в Окръжния съд са внесени искания за налагане на мерки за неотклонение „задържане под стража”.

Според изготвената физико-химическа експертиза в иззетия продукт се съдържа веществото „псевдоефедрин”, което е прекурсор за производство на метамфетамин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase