Тежкият инцидент отне два човешки живота. Снимка: БулФото

Несъобразена скорост е причината за катастрофата на стария път на магистрала „Хемус“, при която вчера загинаха двама души, а други петима пострадаха.

Според събраните до момента данни на разследващите инцидентът е станал заради несъобразена с пътната обстановка скорост на тежкотоварния автомобил с румънска регистрация. В столичната полиция е задържан водачът на цистерната - 45-годишен румънски гражданин.

Още по темата
По случая е образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийската градска прокуратура му е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 343, ал.4  от НК  - за причинени по непредпазливост смърт или телесна повреда на едно или повече лица. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

След вчерашния тежък пътен инцидент, който осуети тържественото откриване на новия участък на автомагистралата, политически опоненти и институции влязоха в дебат закъсняло ли е пускането на движението по новоизградения път.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който настоя още миналата седмица това да стане, поиска оставката на регионалния министър Десислава Терзиева.

Тя на свой ред призова да не се трупат дивиденти от трагедии и беше категорична, че временната организация на движение не би могла да има връзка с тежкия инцидент.

По думите на шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров вчерашният ден е бил първата възможна дата за предаването на участъка. Така той също отхвърли упреците на ГЕРБ за „закъснялото” откриване на магистралния участък.

По данни на МВР тежката катастрофа стана на 3-ия км на АМ "Хемус", в района на гара Яна, посока София, между ТИР, цистерна, лекотоварен автомобил "Ивеко", бус и три леки автомобила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase