Социалистът Румен Петков. Снимка: Булфото, архив

В последния доклад на Държавния департамент на САЩ по наркотиците България е спомената като страна със силно ангажирани национални престъпни групи в наркотрафика. Това стана ясно на конференция за противодействие на организираната престъпност и наркотрафика по Кокаиновия път към Европа, която се провежда в Рим.

В конференцията участва и Румен Петков, председател на Общото събрание на Международния институт за сигурност и сътрудничество със седалище в София, който пред агенция „Фокус“ каза, че България е окачествена като беден пазар, който е предназначен основно за евтина и синтетична дрога.

По думите му у нас има около 300 000 наркомани.

Това число през годините не се променя, но в същото време има  сериозно намаляване на броя на живеещите в България, което означава, че има увеличаване на употребата на наркотици, смята той.

Заради това според него се изискват изключително сериозни превантивни мерки.

„Констатираме опасни симптоми на бъдещо развитие на българския кокаинов пазар. Това прави задължително и своевременно обръщането на специално внимание на тази проблематика”, посочи Румен Петков.

В доклада на САЩ са посочени няколко смущаващите констатации - България е част от основно трасе за трафик на хероин от Югозападна Азия към Европа, в страната има ръст на трафика на кокаин от Латинска Америка, нараства производството на канабис за вътрешния пазар, появяват се нови лаборатории за синтетични наркотици.

Производството на синтетична дрога е много обезпокоително, и ако не бъде преустановено, вероятно България ще бъде върната в Американския списък на държавите - производители. През 2007 година България беше извадена от този списък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase