Снимка: Булфото, архив

Всеки четвърти възрастен в Европа е употребявал през живота си наркотик. Това става ясно от тазгодишния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците. Регистриран е спад в употребата на хероин за сметка на нови вещества. Скоростта, с която те се появяват, експертите описват като голямо предизвикателство пред контрола на тези наркотици, съобщи Дарик.

В същото време има намаляване на броя на смъртните случаи, свързани с наркотиците. През 2011 година те са били 25, поясни Момчил Василев, директор на Националния фокусен център за наркотици и наркомании.

„В сравнение с високото ниво преди 3-4 години, когато бяха 57, има намаляване на броя. За съжаление не мога 100% да се закълна в истинността на тези данни, защото всичко е свързано с попълването на смъртния акт, а там не сме сигурни, че винаги се пише истинската причина", уточни той.

Ниска е употребата на кокаин на територията на България, не така обаче стоят нещата с амфетамините.

ероятността от появата на скрита епидемия на хепатит С също не се приемала достатъчно сериозно от властите.
„Това, което има в страната по отношение на програмите, които са нископрагови, е раздаване на игли и спринцовки. За съжаление те са концентрирани в 10 града и покриват не повече от 50% от хората, които имат нужда от такива услуги", коментира д-р Цвета Райчева, директор на Националния център по наркомании.

6500 са смъртните случаи в Европа през 2011-а, които са вследствие от свръхдози. За сравнение през 2009-а са били регистрирани 7700 случая.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase