Цветан Цветанов Снимка: архив, БТА

Осем митничари са с повдигнати обвинения след снощната операция "Митници", която се проведе на ГКПП "Капитан Андреево". Това съобщи днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Операция "Митница" е подготвяна в продължение на повече от 3 месеца и цели пресичане на порочни практики за изнудване на преминаващите и на спедиторските фирми.

Бяха задържани 32-ма служители на граничния пункт. След разпит обвинения бяха повдигнати само на 8 от тях.

Групата е искала от преминаващите през пункта шофьори различни суми. В края на работния ден митничарите се събирали и разпределяни изкараните по време на дежурството си пари.

Още по темата

Сумата, конфискувана по време на задържането на митничарите, набъбна до 15 000 лева в различна валута.

Днес след операция "Митница" са обискирани домовете на двама от митничарите. В каса в жилището на единия са намерени 5000 долара. В дома на другия пък същата сума пари е открита под дюшек.

Днес вицепремиерът Цветан Цветанов посети Пъстрогор, където откри първият в страната Транзитен център за бежанци. Центърът е изграден със средства по Програма ФАР на ЕС и от републиканския бюджет.

Там ще бъдат настанявани чужди граждани, търсещи закрила, влезли в страната през ГКПП Капитан Андреево. Центърът е с капацитет 300 души.

Сградата има общо перално помещение с 10 перални машини за индивидуално пране и сушилни, общ кухненски блок и медицински кабинет. Има оборудвана и голяма мултифункционална зала с обособени места за отдих и културни развлечения, информационен център, интернет клуб, клуб на жената, стая за деца и библиотека. В двора са изградени спортно игрище и детска площадка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase