Снимка: архив, Булфото

Задържаният вчера Николай Велков ще бъде обвинен за заплаха за убийство и за измама, съобщи БТА, позовавайки се на източници от прокуратурата. Разследването ще се води от районната прокуратура в София.


Адвокат Велков, който преди две години бе задържан при акция "Октопод", беше арестуван в момент на предаване на пари, които искал от Кирил Кирилов, известен още като Киро Японеца. Исканата сума е 20 000 лева.

Според обвинението Николай Велков е поискал парите от Киро Японеца, за да оттегли жалба срещу него, която беше подал в районната прокуратура в София. Велков се беше оплакал, че Кирилов му е нанесъл побой. От своя страна пък  Кирилов подал сигнал в прокуратурата за това, че е заплашван и изнудван.

Бизнесът на Кирил Кирилов – Киро Японеца не е бил обект на проверка от службите покрай случая с нанесения от него побой на Велков, заяви по-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов.

 „Има си данъчни декларации. Аз не мога да кажа с какво точно се занимава, защото не съм правил подобен преглед на когото и да било в България. Компетентните органи са тези, които, когато констатират несъответствия, започват да работят. Всички, които са от оперативен интерес за МВР и за службите, винаги правоохранителната система предприема съответните действия. Няма как да споделяме това, което се предприема, или кои лица представляват оперативен интерес за системата”, отсече МВР шефът.

Преди близо две години адвокат Николай Велков беше арестуван при операция "Октопод", по която бе задържан и Алексей Петров – Трактора.

Впоследствие прокуратурата сне всички повдигнати срещу него обвинения, а Велков бе пуснат от съда срещу гаранция от 20 000 лева гаранция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase