Снимка: МВР

20 мъже, разпространявали в интернет порнографски материали с малки деца, са задържани при операция на антимафиотите, проведена в няколко града на страната.

Според разследващите се касае за организирана престъпна група, разпространявала в мрежата видеофайлове със сцени на сексуално насилие и гавра с деца на възраст от 2 до 11 години.

Открити са десетки терабайти клипове, показващи изключително отблъскващи сексуални гаври, посочват от МВР. Сред тях има и видеоклипове, създадени чрез Skype.

Заснетите жертви са от латиноамерикански, азиатски държави и от Русия, поясни шефът на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП Явор Колев пред Dnes.bg. Той обаче уточни, че е открито огромно количество материали, огледите са на първоначален етап и все още не е изяснен произходът на всеки един материал.

„Надяваме се да не намерим българчета там“, каза Колев. По думите му престъпниците се свързвали с малките деца в сайтове за запознанства, постепенно ги примамвали към комуникация в Skype, където ги карали да изпълняват перверзните им желания.

Порнографските материали са разпространявани през Peer to peer мрежи, уточни той.

При спецакцията на ГДБОП са обискирани 20 адреса в Благоевград, Бургас, Велико Търново, Варна, Горна Оряховица, Пловдив, Плевен, Сливен, Свищов и в София-област.

Иззети 32 компютъра, таблет, общо 14 харддиска, един сървър, флаш памети, рутери и Wi-Fi модеми. Сред намереното са и 1456 оптични носителя, един МР4 плеър, мобилен телефон и джобен тефтер.

Задържаните мъже са на възраст между 20 и 40 години. Засега им е наложена 24-часова мярка за неотклонение.

Явор Колев поясни, че шестима от мъжете са арестувани в София.

За тях имаме категорични данни, че четирима са разпространявали порнографските материали, а двама са притежавали такива, каза шефът на „Компютърни престъпления“. Ще бъде искано удължаване на мярката им за неотклонение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase