Снимка: ОДМВР-Стара Загора

Престъпна група за компютърни измами и пране на пари е разбита при операция „Трансферите” в Стара Загора, съобщиха от местната полиция.

Задържани са четирима души, а петият член на бандата се издирва.

Криминалистите започнали разследване, след като стигнали до информация, че група от няколко души участва в схема за пране на пари, придобити по престъпен начин в САЩ и страни от Европейския съюз – предимно Германия и Холандия.

Участниците в групата незаконно придобивали данни за сметките на чуждестранни граждани и фирми, след което нареждали парични преводи чрез интернет-банкиранe към сметки в български банки на името на подставени лица – криминално проявени, хора в тежко материално състояние или психически нестабилни.

Непосредствено след преводите подставените лица изтегляли парите и ги предавали на участници в престъпната схема – на ръка или чрез компании, извършващи парични преводи, ги изпращали към други държави. Установените до момента щети възлизат на около 160 000 лева.

В хода разследването са установени лицата, откривали сметки в лева и щатски долари и евро. За периода от септември 2010 г. до юни 2011 г. в сметките са постъпили над 30 000 долара и около 50 000 евро.

Като участник в престъпната група е уличен и българин, задържан извън страната – 42-годишен с инициали М. К.

Към момента при операция „Трансферите” са задържани четирима души, а самоличността на пети участник в групата е установена и той е обявен за общодържавно издирване.

Предстои на задържаните да бъде повдигнато обвинение за организиране и участие в престъпна група, извършваща компютърни измами и пране на пари. Прокуратурата ще поиска и те да бъдат оставени в ареста за постоянно.

При операцията днес криминалистите са открили и иззели множество банкови документи, договори за откриване на банкови сметки и за предоставяне на платежни услуги, пълномощни, пликове с лого на банки, съдържащи пароли за интернет-банкиране, картончета с изписани номера на банкови сметки, документи на автомобили, копия на лични карти, преносими и настолни компютри, мобилни телефони и флаш-памети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase