Пеньо Мангъров, по-известен като Сашо Чешкия, е задържан при спецакция на ГДБОП.

Мъжът, който има задочна 20-годишна присъда за поръчково убийство в Прага, но наскоро излежа 8 години затвор за изнасилване в Пловдив, е задържан при спецоперация на ГДБОП в столичния жк „Люлин“.

До ареста на 37-годишния мъж се стигнало след продължило над половин година разследване по жалба на софиянка, която била изнудвана и заплашвана, съобщава МВР.

Тя се оплакала, че месеци наред е тормозена от Мангъров, който дори организирал отвличането й, за да я принуди да му даде пари от продажба на жилище в София.

Разследващите установили, че освен рекета Мангъров е принуждавал перничанка, с която има интимна връзка, да проституира у нас и в Гърция. Докато антимафиотите работели по случая, е получена жалба и от трета жена, изнудвана за 10 000 лева.

Като доказателство за сериозните си намерения той отнемал от жертвите си различни вещи – плазма, лаптопи, златни бижута и мобилни телефони, казват от МВР.

Мангъров е задържан в сряда, а при последвалия обиск на адреса са намерени и иззети два лаптопа, договор за наем на банков сейф на името му, пълномощно за продажба на апартамент, договор за заем на 60 000 лв., договор за наем и три мобилни телефона – единият взет от една от изнудваните жени.

Още по темата

Мангъров ще остане в ареста 24 часа и предстои да му бъдат повдигнати обвинения.

Задържаният е близък до разстреляния през 2004 г. във Варна Михаил Манолов – Мишо Чешкия. След 1994 г. двамата са пребивавали заедно в Чехия.

Мангъров има 20-годишна присъда за поръчково убийство, извършено в Прага през 1998 г. , която бе отменена заради процесуални нарушения.

През 2004 г. обаче той е осъден на осем години затвор за изнасилване в Пловдив. Освободен е през есента на миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase