Снимка: Reuters

Българинът Деян Деянов, който обезглави възрастна жена на остров Тенерифе, се е пристрастил към хероина във  Великобритания, разказва бившият му хомосексуален любовник – шотландският строителен работник Стюарт Кросби, цитиран от вестник "Дейли мейл".

Освен че редовно пушел марихуана, Деянов си инжектирал тежкия наркотик, който правел поведението му опасно непредсказуемо.

Българинът си осигурявал пари за наркотици, като се включил в разбойническа банда и като крадял от приятели. Междувременно той обикалял гей-баровете в търсене на сексуални партньори, макар че спял и с жени.

"Не мога да си представя, че Деян би могъл да извърши нещо толкова ужасно и зло", коментира Кросби.

"Той причини много беди и неприятности, докато беше в Шотландия. Срам ме е, че съм го познавал", добавя той.

Миналата седмица Деян Деянов обезглави 60-годишната британка Дженифър Милс-Уестли в курорта Лос Кристианос на испанския остров Тенерифе.

Бившата приятелка на Деянов, 28-годишната Надя Миланова, която има шестгодишно дете от убиеца, казва, че все още живее в страх от него.

"Живея в кошмар от шест години. Наркотиците го превърнаха в различен човек от този, когото познавах. Той беше мил и внимателен, но се промени", каза тя и добави, че веднъж я е заплашил, че ще я хвърли от балкона, а в друг случай извадил нож и казал: "Ти избираш кой да умре - ти или бебето".

Друга бивша приятелка на Деянов, която имала двегодишна връзка с него, когато била на 17,
разказва, че той я нападнал, защото мислел, че тя му изневерява. Сега жената е омъжена и има петгодишно дете, но споделя, че все още изпитва ужас от него.

След като заминал за Великобритания, Деянов започнал работа на строеж в Единбург, където се запознал с Кросби, който го подслонил в дома си. Двамата започнали непостоянна връзка, по време на която Деянов обикалял гей-баровете и спял и с жени. Бил уволнен, защото не се явил на работа.

Още по темата

"Той остана при мен в Шотландия няколко седмици, но просто не можех да търпя наркотиците му и се наложи да го изгоня", разказва Кросби.

Две години по-късно българинът се появил отново, този път в компанията на друг източноевропеец на име Себастиан Великов, който бил женен, но имал хомосексуална връзка с Деянов.

Бъдещият убиец се хвалел, че си е намерил банда от източноевропейци и изкарвал пари, като заплашвал и грабел хората. Накрая си отишъл.

"Дейли мейл" отбелязва също, че семейството на Деянов било сравнително заможно по време на комунизма, но след падането на режима обедняло и се разпаднало. Брат му Елин вини него за семейните несгоди.

"Той разруши семейството ни. Баща ми фалира заради него и ни напусна пак заради него. Нещата се разпаднаха окончателно, когато майка ми полудя толкова, че трябваше да я вземат в психиатрична клиника, а Деян открадна последните пари на баща ми (еквивалентни на 3500 британски лири) и ги пръсна за наркотици и хазарт. Ще ми се да беше умрял", казва Елин.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase