Общ преглед

Истински "музей" на открито, пълен с антики, датиращи (по предварителна информация) от I век от н.е., откриха антимафиоти при акция във Видинско.

По първоначални данни предметите са придобити при незаконни разкопки в античния град Рациария в землището на село Арчар, който е със статут на недвижима културна ценност.

Спецакцията е насочена срещу дилър на движими културни ценности. 43-годишният мъж с инициали Б. И. е известен сред местните като активен прекупвач на културни ценности по време на интензивните иманярски набези в Рациария, уточняват от МВР.

В хода на операцията са извършени претърсвания в два негови имота – жилище във Видин и къща с дворно място в село Рупци.

В апартамента антимафиотите открили богата, но нерегистрирана по законния ред колекция от около 90 изключително запазени керамични и стъклени съдове. Сред тях има амфори, ойнохое, кани, керамични лампи, балсамарии и фиали.

Сред керамиката експерти отличават два съда с червена декорация, известни като тера сигилата – термин за луксозна римска керамика.

Според първоначалните огледи керамиката е взета от некропол от Рациария.

В двора на къщата в с. Рупци антимафиотите се натъкнали на цял античен музей на открито, прикрит от чуждите погледи зад високата бетонна ограда на двора.

Сред "експонатите" с голяма художествена и културна стойност е цял римски саркофаг с много добре запазена орнаментика и ранноримски надпис.

В дворното място били разположени и 4 надгробни стели, 5 римски колони с коринтски и йонийски капители и 7 части от колони, амфора, два мраморни съда за вода, база за жертвеник с богати орнаменти, питос (огромна делва за съхраняване на зърно, в основата си вкопана в земята) и др.

Сред отритото с особена стойност се окроява и архитектурен детайл от украса на сграда, изобразяващ вълчицата-покровителка на Рим с Рем и Ромул.

Предстои да бъдат направени експерти, които да установят точния произход и стойността на иззетите антики. По случая е образувано досъдебно производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase