Снимка: МВР

Антимафиоти задържаха шестима мъже, източвали големи суми от банкови сметки, съобщиха от МВР.

Специализираната операция е проведена на територията на София и Пловдив. 

Единият от задържаните е заловен в клон на банка при опит да изтегли 105 000 лева.

Шестимата арестувани са криминално проявени и са част от организирана престъпна група, занимавала се с източване на големи суми от банкови сметки чрез използване на фалшиви документи за самоличност и интернет банкиране.

Всеки от тях имал ясно разграничени отговорности. Изяснена е схемата на престъпната дейност.

Членовете на организираната престъпна група, като използвали неистински документи за самоличност, се представяли за титуляр на банковата сметка, променяли личните данни на клиента на банката, а в някои случаи активирали и различни услуги към сметката – интернет банкиране и др.

След това извършвали преводи по предварително открити от тях сметки отново с фалшиви документи за самоличност и изтегляли големи парични суми от сметките, без знанието на титуляра.

В хода на разследването са иззети фалшиви документи за самоличност с данни на различни лица и снимка на един и същи човек; преносими и настолни компютри; различни финансови и банкови документи; договори; бележници; печати; мобилни телефони; СИМ карти; големи парични суми; скъпи автомобили – джипове БМВ Х5 и Х6 и два Ауди S8.

В хода на работата по случая е установено, че участниците в престъпната група оперират с огромни парични потоци, притежават имоти в София, Пловдив и скъпи автомобили.

В същото време са безработни и не плащат данъци и осигуровки. Действията по разследването продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase