20 души бяха задържани при спецоперацията "Килърите" в петък. Снимка: МВР

Янко Попов – Туци е поръчал убийството на самоковския бизнесмен и бивш общински съветник от „Атака“ Юри Галев, обяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

Туци, който е бил задържан при спецоперацията „Килърите“ е близък до Бай Миле.

Шефът на Българската федерация по сумо Петър Стоянов и Васил Костов, наричан Васко Кеца също са организатори на стрелбата по Галев.

Днес стана ясно, че Стоянов, който за кратко е бил съветник към парламентарната комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта, е регистриран в полицията за изнудване и сводничество.

Още по темата

В момента той е настанен в болница, след като е получил хипертонична криза. Петър Стоянов, известен и с прозвището Пешо Сумиста, е бил кум на сръбския наркобос Сретен Йосич, каза премиерът Бойко Борисов.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че има безспорни доказателства, че Васил Костов – Васко Кеца, който е бил охранител на Бай Миле, е организирал и убийството на Румен Рачев в Шумен.

За друг от задържаните – Методи Иванов, полицията смята, че е човекът, съхранявал оръжието за покушението.

В дома му са открити автомат Калашников и 4500 патрона от различен калибър. Тепърва ще се установява дали автоматът е същият, с който е извършено покушението срещу Юри Галев.

Иванов е криминално проявен, за притежание на незаконно оръжие му е наложена „пробация“.

Георги Петров е стрелецът по Галев, стана ясно днес.

На пресконференцията стана ясно още, че "Килърите" предварително са разигравали убийството на Галев. Това е станало още на 13 юни, когато групата е имала готовност да извърши покушението по тъмно, но промяна в поведението на Галев ги отказала.

Има оперативна информация, че задържаните са били съпричастни и към други убийства, каза министър Цветанов.


14 от арестуваните 20 души при операция „Килърите“ са разпитани и освободени, стана ясно на днешната пресконференция. Срещу петима от задържаните са повдигнати обвинения.

Зам.-главният прокурор Бойко Найденов разказа, че през цялото време преди операцията е имало игра на „котка и мишка”, а хората от Окръжната прокуратура са работили денонощно.

„Тепърва тече разследването, ще се поиска задържане под стража на арестуваните. Обвинителният акт ще бъде внесен възможно най-бързо“, каза Бойко Найденов.

Министър-председателят Бойко Борисов похвали действията на МВР, ДАНС и прокуратурата.

„С разбиването на тази група, в хода на разследването ще излязат още много убийства и още подготовки за такива“, коментира той.

Борисов изрази увереност, че след подобни операции следващият доклад на Еврокомисията за България ще бъде още по-добър и попита „кой съдия има тази морална воля, човекът който държи взрив и автомати, да отиде на порбация“.

„Сега искам моят приятел Лазар Груев (шефът на Върховния касационен съд – бел. ред.) да излезе и да каже, сгрешихме с тази пробация“, коментира премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase