Снимка: БГНЕС

Служители на ГДБОП пресякоха нелегално разпространение на книги в интернет, съобщиха от МВР.

Операцията на служителите от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” в ГДБОП е проведена под прякото ръководство на Софийската районна прокуратура. Срещу шестчленна група е образувано дознание.

Акцията е реализирана след разследване по сигнали на ощетени – Асоциацията “Българска книга”, Съюзът на преводачите в България и редица издателски къщи.

В хода на разследването е разкрита шестчленна престъпна група, която действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България.

При предприетите действия на покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, на който е поддържан сайтът. Сървърът бил поставен в специална кутия и по този начин достъпът до него бил затруднен. 

Разследващите установили, че “виртуалната библиотека”, от която са теглени пиратските литературни произведения, е укрита в помещение на печатница в София. В хода на претърсванията са иззети сървъри и компютърни системи с пиратско съдържание. 

Всеки месец престъпната група добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници и други.

По данни на спецполицаите чрез нелегалния сайт, който е действал повече от две години, са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове.

Само преди месец служителите на ГДБОП предотвратиха незаконно разпространение на книги без съгласието на правоносителите в Русе. Тогава бе задържан 26-годишен, който чрез сайт продавал срещу SMS на цена от 4,80 лева сканиран вариант на произведенията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase