Снимка: БГНЕС

Неонацисти пребиха 4-ма младежи и едно момиче, отиващи на протеста в Бусманци срещу отношението на българската държава към задържаните чуждестранни граждани.

Инцидентът е станал в трамвай, пътуващ по маршрута на линия номер 20 на предпоследната спирка преди гара "Искър". От МВР уточниха, че се провежда разследване от 8 РПУ.

В 11.30 часа в Детската противошокова зала на УМБАЛСМ „Пирогов” е приет 17-годишният Д. П., съобщиха от болничното заведение.

Той е бил нападнат и бит в трамвай на спирка гара Искър. Момчето е с фрактура на ляв лакът, лява ключица, и кост на лявата длан, както и рани по главата. Предстои му операция на ръката.

Днес се провежда митинг пред дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Присъстващите изразяват несъгласие с практиките на незаконно и произволно задържане на чужденци в “дома“ – такива в процедура по предоставяне на бежански/хуманитарен статут; хора, които не представляват обществена опасност и няма данни, че ще се укрият; хора в тежко здравословно състояние; бременни жени; майки с деца.

Митингът призовава и за приемане на добавка в Закона за чужденците в България, с която да се регулира статутът на нелегалните имигранти, така че те да имат достъп до образование, здравеопазване, възможност за легален труд и защита на правото на личен и семеен живот.

Присъстващите настояват за уважение на човешкото достойнство на задържаните в “дома“ в Бусманци – гарантиране на правото им на информация относно причините и периода на задържане, възможностите за защита, здравословното им състояние, подобряване на санитарните и битовите условия в “дома“, редовен достъп на доброволци.

Протестиращите искат и предоставяне на достъп до безплатно средно образование на чуждите граждани, независимо от вида статут, страната на произход и възрастта им; както и гарантиране на правото на всички легално работещи чужденци на социално и здравно осигуряване и достъп на всички деца на чужденци до здравеопазване, равен на този на българските деца.

Митингът се организира от инициативен комитет в състав: Иван Кулеков, писател, Виктор Лилов, музикален продуцент, Светла Енчева, блогър, Яна Бюрер Тавание, активист. Писателят Иван Кулеков е в Кайро, където, както съобщиха организаторите на протеста в София, ще участва в паралелен протест пред сградата на българското посолство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase