Снимка: БГНЕС

Комисията за контрол на ДАНС ще изслушва бившите вътрешни министри Емануил Йорданов и Георги Петканов, както и шефове на НСС - Атанас Атанасов и Иван Чобанов, за назначението и работата на Алексей Петров в Национална служба "Сигурност". Това каза ротационният председател на комисията Волен Сидеров.

По отношение на ексминистър Петканов тепърва ще се установява формата на изслушването, тъй като той е конституционен съдия.

На заседанието си днес комисията се е запознала с кадровото досие на Алексей Петров. Той е бил назначен като кадрови служител в Национална служба "Сигурност" през 2001 г. от министър Емануил Йорданов по предложение на тогавашния шеф на службата Атанас Атанасов, каза Сидеров.

Определено е да работи в направление, свързано с икономика, туризъм, влияние на чужди интереси в страната, поясни ротационният председател на комисията.

По думите на Сидеров обаче има доста неизяснени моменти по време на работата му - как точно се е водил и какви функции е изпълнявал Петров. Нещо, което не може да се разбере от кадровото досие, е какво се е случило с него в периода между 2003 г. и 2005 г., посочи Сидеров.

По времето на правителството "Станишев" Румен Петков в качеството си на вътрешен министър е преназначил Алексей Петров два пъти - през 2006 и 2007 г., допълни Сидеров.

От справката не става ясно по чие предложение е преназначен Петров, допълни той.

Алексей Петров се води на служба в НСС до 2008 г., когато отива на работа в ДАНС.

Там той е съветник в кабинета на шефа на агенцията, с много специални правомощия, с отчет само и единствено към шефа й и никой друг, каза председателят на  комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase