Апелативният съд в Пловдив разглежда жалбата на прокуратурата, която протестира оправдателната присъда на Пеньо Мангъров, обвинен за две поръчкови убийства в Прага – едното през 1997 г., другото в края на 1998 г.

Прокурорът Урбанов твърди, че по едното дело от 1997 г., по което карловецът е с оправдателната присъда, има безспорни доказателства, че именно Мангъров е извършител на убийството.

Междувременно и Мангъров обжалва присъдата си, но по другото му приписвано убийство – това на Ладислав Цимерман, извършено в края на декември 1998 г.  За убийството от 1998-а Мангъров е осъден на 20 години затвор.

От събраните от чешкия съд доказателства става ясно, че убийството е поръчано от тъща му, а Мангъров отишъл до заведение, където жертвата пиел кафе с майка си, и го застрелял.

Мангъров и адвокатът му Илиян Василев обаче категорично твърдят, че по време на убийството на Цимерман българинът е лежал в Окръжна болница – Пловдив.

Според обвинението е напълно възможно Мангъров да е напуснал за дни болницата, да е хванал самолет, автобус, влак, да е отишъл до Чехия, да извърши убийството и да се върне отново в Града под тепетата.

Още по темата

Решението на съда по жалбата на прокуратурата за оправдателната присъда ще е ясно до един месец.

Пред Dnes.bg Пеньо Мангъров заяви, че се чувства жертва, че е нарочен и че присъдата му е срам за цялото българско правосъдие.

Допълни, че очаква да го оправдаят. Прокурорът обаче пледира за доживотна присъда без право на замяна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase