Авторът на книги за мафията в България Георги Стоев бе прострелян в главата в София, съобщи Ройтерс. Дипломати съобщават, че убийствата през последните години са дело на мощни престъпни групировки, които отчасти са създадени от тайните служби на бившия СССР и контролират големи дялове от икономиката с помощта на склонната към корупция съдебна система.

Ройтерс отбелязва, че от 2001 година насам са извършени повече от 150 приписвани на мафията убийства.

Въпреки започналата кампания срещу престъпността и корупцията, България не е осъдила нито един високопоставен представител на властта. ЕС, към който България се присъедини миналата година, предупреди София, че може да загуби милиони евро под формата на помощи от съюза, ако не покаже съществени резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, пише агенция Ройтерс.

АФП съобщава, че това е втората стрелба в България в рамките на 24 часа, след като генералният директор на Атоменергоремонт Борислав Георгиев бе убит с два куршума в главата в апартамента си.

Агенцията отбелязва, че България е критикувана от Брюксел, тъй като не е успяла да намали влиянието на корупцията и организираната престъпност, а десетки бизнесмени, членове на мафията и престъпници са били убити през последните години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase