Софийска военноокръжна прокуратура отказa да образува досъдебно производство по прокурорска преписка, заведена по повод публикации в печата за това, че на 16 май т.г. полицейски служители са упражнили физическо насилие над фоторепортера от в. "Експрес" Емил Иванов в сградата на Съдебната палата, съобщиха от прокуратурата.

По преписката е извършена проверка, при която военноокръжната прокуратура е направила извод, че не са налице достатъчно данни за това, че при изпълнение на служебните си задължения на 16 май 2007 г. служителите от Министерство на вътрешните работи са превишили правата си и са злоупотребили с властта си, както и да са нанесли побой на Емил Иванов, с което да са извършили престъпление от общ характер.

Правният извод прокурорите обосновават на анализ от събраните при проверката материали – писмени обяснения на свидетели и очевидци, медицинска документация, справки за техническото оборудване на полицейските служители по време на операцията и резултати от психодиагностично и полифизиографско изследване.

Постановлението за отказ да се образува досъдебно производство подлежи на контрол по реда на чл. 213 от Наказателно – процесуалния кодекс. 

Припомняме, че фотографът на в. "Експрес" Емил Иванов пострада при отразяването на делото за убийството на Милчо Бонев, в деня, когато Маджо даваше показания.

Инцидентът стана в непосредствена близост до Съдебната палата, където се гледа делото.

Фоторепортерът е бил ударен няколко пъти от полицай от охраната на Съдебната палата.

След инцидента колеги на Иванов обявиха, че ще се съберат на мълчалив протест в сряда /23 май/ пред сградата на Министерството на вътрешните работи, а от своя страна министър Петков успя да обясни, че имало разминавания в информацията за побоя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase