От четиримата задържани във връзка със столичната "Топлофикация",  Софийският апелативен съд остави в ареста само Георги Рогачев и Емил Антонов.

Мая Стоилова и Лина Абланска от днес са с мярка за неотклонение "домашен арест". По-леката за тях мярка бе взета от апелативния съд, защото Стоилова е вдовица и няма кой да се грижи за детето й, а Абланска има болна майка, за която също трябва полага грижи.

Тези два довода не бяха взети предвид от градския съд преди седмица.

Според апелативните съдии Антонов и Абланска могат да окажат влияние на свидетели, защото още не са отстранени от работните си места в "Топлофикация".

Апелативните съдии препоръчаха на прокуратурата да прецизира обвинението, защото е непълно.

Преди десетина дни четиримата бяха задържани за това, че са договаряли машини и арматура за нуждите на столичната "Топлофикация", но сделките са извършвани паралелно с реалните, по договори с чуждестранна банка.

Така от сделките, осъществявани от Антонов, Рогачев, Абланска и Стоилова, са нанесени щети на "Топлофикация" за близо милион лева.

Сумата се събира от разликата между реалната стойност на купените машини и парите, които "Топлофикация" е платила на частни фирми. За целта са изготвяни проформа фактури, а стоките са били "разбивани" на части.

Прокуратурата ги обвинява за длъжностно присвояване, като се смята, че Рогачев и Антонов са стояли в основата на схемата и са били подпомагани от Лина Абланска и Мая Стоилова.

Днешното решение на съда е окончателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase