Трийсет и двама затворници изминаха разстоянието от Стара Загора до Кръстова гора, за да се поклонят пред Кръста Господен.

За първи път, като награда за добро поведение, те бяха включени в поклонническо пътуване до манастира "Света Троица" в сърцето на Родопите. Групата е съпровождана от цивилна охрана и социални работници.

Всеки едни от затворниците наведе глава пред 12-те параклиса, изградени в памет на 12-те апостоли на Спасителя и запали свещ на мястото, където предание разказва, че е заровена частица от Кръста Господен.

"След 10 дни съм на свобода и исках да се помоля за здраве и късмет", сподели Пантелей Жеков от Раднево. Излежал е две присъди за 6 години и 3 месеца и иска да започне живота си отново, а трийстата си годишнина да празнува със семейството си.

За първи път е на Кръстова гора, но е уверен че ще дойде отново тук, но със съпругата и децата. "Кръстиха ме в затвора и оттогава ходя на църква. Свещеникът ни е разказвал за това място", допълни той.

Екскурзията е награда за добро поведение, разказва отец Йордан Карагеоргиев, предстоятел на затворническия храм "Свети Архангел Михаил". За повечето от лишените от свобода това е първо излизане след най-малко 5-6 години прекарани в затвора. По трима - четирима се бориха за едно място. Те са отличени и за съвестно извършена работа като дърводелци или строителни работници, допълни свещеникът.

Групата се поклони и на Бачковския манастир.

Според отец Йордан Карагеоргиев това е първата поклонническа група от затворници в нашата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase