392

Нека сме сериозни

преди 6 години

Истина е, че Кирил и Методий са византийци. Теорията за майката българка отдавна е отречена. Толкова за глаголицата. Първата кирилица е друго нещо. Там България има участие и то голямо. Не забравяйте, че "македонските семи" са били част от Българската империя. А сегашната кирилица пък е направена по заповед на Петър I, някъде около 1700-та година. Мисля, че се казваше гражданский шрифт или нещо подобно. А че Тиквун се опитва да си прави ПР е ясно.

391

шматка

преди 6 години

До451Личи си кой спи с Боко.Виж как имаш информация от първа ръкаНякой ще ми обясни ли защо руснаците ни мразят толкова.Готови са да препишат азбуката на всеки друг но не и на нас.Това го правеха дори и при социализма.Толкова ли ги е страх от нас.През соца намериха гроба на Хан Аспарух и вместо да ни дадат останките като на братски народ те умишлено ги разпиляха по разни регионални музейчета с идеята да се изгубят.Защо

390

дори сърбите

преди 6 години

Дори сърбите /отдавна наши врагове/учат,че кирилицата е създадена в България,а тук българи поставят това на въпрос!!!

389

Smart Turkish

преди 6 години

Кирилицата е създадена вПреславската книжовна школав края на 9-ти или началото на 10-ти век. Традиционно кирилицата е приписвана наКлимент Охридски, а името ѝ в чест на св. Кирил Константин Философ, на когото Климент Охридски е ученик. Кирилицата заменяглаголицата, създадена по-рано от Константин Философ-Кирил.

388

Анонимен

преди 6 години

е от Атака и те ли не знаят историята . Ми да не подсказват на Карпов грешен ход

387

niki

преди 6 години

До 466Ако говорим за глаголицата - да, но кирилицата си е правена баш от български македонец :D

386

СТРАНДЖАТА

преди 6 години

Карпов бе матиран в три хода... - казвах ви, че Борисов е повече ДЪРЖАВНИК, отколкото политик...

385

Анонимен

преди 6 години

Логиката е проста, родителите на братя Кирил и Методий са византийски аристократи, съответно те също и съответно и азбуката. От къде бкп наложи версията че била българска не е ясно. Комплексари сме май?

384

до 446

преди 6 години

То Албания и Турция са на латиница ,да не би ,много да са се интегрирали в Европа с тази писменост!

383

Попрочел

преди 6 години

Кирилицата е най-малкото което са направили Кирил и Методий. Това което всъщност празнуваме е създаването на пълноценен език за богослужение заедно с неговата азбука. Днес това го учат само свещениците. Жалко, нали? Дори враговете ни са непросветени!

382

Анонимен

преди 6 години

Голям играч беше този Карпов, мачкаше всички преди да се появи Гари Каспаров. Но с нашия титан на мисълта от село банки с филията мас не може да се спори.

381

Тошеца

преди 6 години

"татаро-българите са измислили всички азбуки на света"Така е, а мухите отлитат на юг, там се разменят с щъркелите, които са донесли на Земята първия македоноид, който е праотец на всички хуманоиди на планетата. После пускат и руснаците... там вече всичко става руско - Сибир, руската салата, азбуката...

380

Анонимен

преди 6 години

невежите управници скат да бутнат полуразрушения паметник пред ндк .а той се нуждае от малка корекция на стърчащата част , възтановяване и осветление. о бедни духовно невежи какво чакате.има нещо гнило в нашето афганско племе

379

Анонимен

преди 6 години

Боли ме мене дали руснаците знаят, от къде им идва азбуката. По-лошото е, че 50% от българите не знаят. Не правят разлика между глаголица и кирилица и се излагат с коментарите си! Поне прочетете, драги ми сънародници!

378

Анонимен

преди 6 години

До всички опюващи кирилицата,Много ми е интересно как гърците се гордеят с азбуката си и въпреки тежката ситуация, в която се намират в момента и на ум не им идва да си предадат азбуката за разлика от някои наши г...ъзоблизци, които за пари не азбуката ами майка си и баща си биха продали

377

Бог

преди 6 години

До Анонимен 457Вече го правя.

376

Анонимен

преди 6 години

Бог ще ги накаже руснаците!

375

Анонимен

преди 6 години

Карпов, окончанието -ов за фамилиите в русия е с чисто български произход. Преведено на български името ти е Шаранов. По точно обаче ще е Цацов (от цаца).

374

св.св.Маркс и Енгелс

преди 6 години

След Вова Македонски сега пък се появи Толя Византийски.Скоро очаквайте конеликия Лавро да обяви,че азбуката на която пишем идва от Сенегал...Ха да видим сега на кремълските храненици каква опорна точка са им спуснали за замазване на гафа???

373

Анонимен

преди 6 години

Всеки руснак изказал се за кирилицата сега показва истинското лице на руската политика към България - асимилираща и фалшифициране на историята.