55

Анонимен

преди 12 години

Говорите си, разказвате си "спомени" и си прехвърляте празни приказки. цска е имал успехи в Европа, но преди падането на Комунизма и БКП. По странно стечение на обстоятелствата и ириния на съдбата, след този период, Левски има повече успехи в същата тази Европа. Според официалната статистика, Левски е по-успешния отбор за 21-ви век. Също така можете да се ориентирате и по клубните коефициенти кой кой е в момента.

54

Ултра_ЦСКА_

преди 12 години

ДО КОМЕНТАР 51 : ЕДНО ГОЛЯМО БРАВО ОТ МЕН ТОНИ !!!.... Аз това същото им го казвах и малко по надолу но със по малко думи.... и отнасящо се за годините на демокрацията така наречена ако изобщо някога в България е имало демокрация де... което е силно съмнително ! :) Ние сме били отбор на Армията... те чисто ведомствен отбор на МВР... къде е разликата ? Май никъде... :) Обаче впоследствие те се оказаха отбора на политическата власт и ги бутаха здраво но във Европа се виждаше що за стока са.... :)!

53

Тони

преди 12 години

Преди 1989г.,клубът на БКП и ДС от Герена,който претендира,че уж е бил репресиран от комунизма в ония времена е бил ЕДИНСТВЕНИЯТ спортен клуб в България към който е имало партийно бюро на БКП,а също така и партиен комитет на БКП към самото спортно дружество,при това единствен от всички родни клубове! Който не вярва на тази информация нека да провери във вестник Народен спорт от 3 април 1985г.,стр.1 и 2,а също така и във вестник Народна армия,брой 10967 от 3 април 1985г.,стр.3

52

Ултра_ЦСКА_

преди 12 години

ДО КОМЕНТАР 48 : .... Абсолютно си прав пич !!!.... Най вероятно наистина няма смисъл... Просто се ядосвам че "кухи говежди ***" със сини очила ама толкова сини че друго не виждат пишат ВИСОКОУМСТВИЯ под статия за Спасчо.... Да пишат !!! Обаче да имат очи да пишат ! Не си гледат Бай *** Батковски,тренера Гонзю дето се чуди как да си купи диплома за ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ !!!! и трансферната политика където всичко продават по Източна Турция и Средна Азия ами със ЦСКА се занимават... Смешковци :(!

51

Тони

преди 12 години

Иначе леФскари сте били репресирани и ние сме били комунисти а?Нагло племе,зомбирано!Всички сте като стадо - каже някой нещо и вие всички го повтаряте без да знаете за какво става въпрос!

50

Тони

преди 12 години

Из изказване на почетния член на дружество Лефски-Спартак към МВР - ген.Ангел Солаков на конференцията на дружеството по случай 30-годишнината от Деветосептемврийската социалистическа революция и 63-годишнината на МВр-дружеството през 1974г.: "...Не трябва да забравяме,а и трябва да подчертаем важния факт,че успехите на нашето дружество през настоящата календарна година се дължат главно и само на всестранната подкрепа на Българската комунистическа партия и нейния Централен комитет,но също така и на всеотдайния труд на нашите спортисти,възпитани в комунистическия идеал и неговите добродетели...".-Лит.:юбилейна брошура "63 години дружество Лефски-Спартак"/сините са приемали за година на основаването си тогава годината 1911 - годината на основаването на дружество Раковски Долни Лозенец,б.а./,издание на "Отдел Агитация и пропаганда при ДФС "Лефски-Спартак",Сф,октомври 1974г.,стр.7-9.

49

иво

преди 12 години

И меду другот, за да не ви досаждам повече, не Левски покани преди 9 септември съветски футболен клуб , а председателят и зам. председателят на Славия. Единият беше депутат , а другият-оперен певец. Просто за историята без никакви футболни пристрастия. Знач, че много футболни деятели след 9 септември станаха засл. майстори на спорта, само заради споменте си от гостуването на Москавският отбор, докато поканилите ги умряха в мизерия и интернирани.П.К и Г.Б.

48

Apis

преди 12 години

Абе армейци защо се опитвате да наливате акъл в *** говежди глави? на тях легенда им е футболист с най-велик гол в приятелски мач. Твърдят, че този човек е по-добър футболист от Ицо Стоичков! От тук нататък има ли смисъл изобщо да им се обръща внимание!?

47

иво

преди 12 години

се срещна с тогавашният М-р на Вътрешните работо, чанков мисля ,че беше/ на Йорданка Чанково нещо се падаше и поиска и тъе като армейците да получават чинове. Естествено не майори и генерали, а старшини. Тогава Чанков ги изгони от кабинета си, като буквално има казаа че" като селянчета само са чакали някой евакуирано дете -софианче да дойде на село и да носи футболн топака. Цял ден са ритали и са забравяли дори да ядат , а сега тези ритнитопковци- чинове ще искат. Който иска-да си ходи. Так

46

До 45

преди 12 години

Бил ли е Левски наистина фашистки отбор?Отговор на този въпрос ни дава самият футболист на сините от периода 1927-1941г. и отлично помнещ периода на Втората Световна война - Никола Николов-Бачо Кольо,в негово интервю взето от известния футболен статистик,историк и журналист - Силвестър Милчев: "Силвестър Милчев: - Чуват се подмятания,че Левски е фашистки клуб? Никола Николов-Бачо Кольо: -Левски никога не е бил фашистки клуб!За неговата популярност вероятно помогна името на нашия патрон/за кой ли път синя спекулация с името на Великия Апостол на българската свобода,б.а./,но най-вече хубавата игра на футболистите..."/От тази хубава игра има следните резултати: 0:10 от БСК Белград-1934г.,2:8 от Айнтрахт Лайпциг насред София-1931г.,позорната загуба с 1:3 от хърватския селски фабрикантски *** на Бата от село Борово през 1937г.,тогава в границите на Югославия,0:8 от Шипка София-1938г.,4:11 от АС23-1939г. и т.н и т.н.-б.а./.-лит.:Силвестър Милчев - "Футболната романтика на България",част 1,Сф,ИК "Тип Топ Прес",1998г.,стр.148-!!!

45

иво

преди 12 години

Помнещ ентелигент. ЦСКА И Спартак-София, бяха създаден с решение на Политбюро на ЦК н БКП, като двата новосъздадени отбора трябваше да заменят вечните съперници Левски и Славия. Левски тогава се падаше нещо като "фашсистки" отбор, докато Славия-еврейски. Общо взето в онези години беше планирано армейският отбор да е шампион и също толкова време - милиционерския Спартак. Скандалът избухна , когато Цесекарите очнаха да получават чинове, докато спартаклиите-не. Тогава делегация на Спартак Сф

44

до 43

преди 12 години

Щом си ходел на мачове по това време, би следвало да си мъж(или жена) на години. Защо тогава сипеш "мъдри" мисли на 15 годишен?

43

ДО НОМЕР 34

преди 12 години

ОТ УЛТРА _ ЦСКА _ : Добър ти ден и от мен Рогат !!!.... Аз не съм приятел на Жоро Атанасов но като те гледам теб май ти си приятел на Евгени Бакърджиев или Жорката Марков а?!? Или пък си леко "нашмъркан" както повечето който ходят в сектор Б или са членчета на най известния ви фен клуб....:) Да ти кажа за политическата система но няма да ме разбереш най вероятно защото тогава си бил в отдел СЕМЕЙНО ПЛАНИРАНЕ а аз съм ходил по мачове моето момче !!! След като не си чувал и за успехите на ЦСКА..:)

42

от Левски

преди 12 години

Нека го вземат момчето във възможно най-добрия клуб и да развие таланта си по най-добрия начин!! Дано да го отучат и да не симулира за всяка дузпа.. или поне да го прави по-добре! :)

41

до !

преди 12 години

Не се прави на Ентелегентен. "левскарите стават първият ведомствен отбор след идването на комунизма" е едно, а че цска е СЪЗДАДЕН от комунизма е друго. Осмисляш ли разликата, или си чорбар?

40

Анонимен

преди 12 години

Спас Деуев - национал по жмичка. С невероятните си ръст, габарити и дар слово, съм 101% сигурен, че ще се наложи в испанския футбол, ще вземе испанско гражданство и ще стане испански национал. По жмичка.

39

!

преди 12 години

34 прочети какво е написал 37 и ако можеш го осмисли и друг път не пиши безумия с които не си запознат.Ти си част от стадото,което бълва глупости без да знае какво говори!

38

Анонимен

преди 12 години

ХАХАХАХАХА. За заместник на Агуеро...... Българските журналисти цепят мрака...

37

Тони

преди 12 години

левскарите стават първият ведомствен отбор след идването на комунизма, като на 20 септември 1944 г. се обединяват с Пощенски спортен клуб "Княз Кирил". Естествено новото дружество премахва "Княз Кирил" от името си и приема названието Пощенски спортен клуб "Левски". "Сините" не само се възползват от материалните възможности, които новият режим им предоставя, като ги прави най-богатия български отбор от 1944 до 1949 г., но, на свой ред, участват активно в различни рекламни кампании по времето на комунизма. Нерядко дори "сините" организират тържестватаТакъв е случаят с физкултурните празненства по случай конгреса на "пощенци" през май 1947 г. Тогава левскарите канят за приятелски мач своя най-голям съперник преди войната - отбора на Славия. На стадиона присъстват министърът на пощите и съобщенията Цола Драгойчева, директорът на пощите полковник Николов, народният представител Коста Ганев, както и гости от чужбина. Всички те стават свидетели на факта, че Славия вече не е равностоен конкурент на Левски. Това е така не само заради победата на "сините" с 2:0, а защото след 9 септември 1944 г. "белите" вече не са предишният фактор в родния футбол.Всъщност точно Славия има всички основания да очаква разцвет по времето на комунизма - един от основателите на клуба е Пальо Благоев - син на основателя на Комунистическата партия Димитър Благоев. Първият голмайстор на "белите" Шаренков по-късно става офицер в Червената армия, футболистите от юношеския отбор на Славия братя Никифорови са разстреляни от царската жандармерия. Оказва се обаче, че при комунизма най-добре се устройват не "белите", а чевръстите левскари, които си осигуряват средства, за да привличат най-добрите български футболисти. В онези години, когато играчите на другите отбори трудно намират пари дори за хляб, левскарите не само разполагат със заплатите на пощенски служители, но могат да обещаят апартамент на наскоро починалия бивш вратар на ЦСКА Стефан Геренски, който през 40-те години е живеел в София под наем, докато е бил футболист на "Завод 12".Още по онова време левскарите се опитват да ухажват МВР и канят вътрешния министър Антон Юговна финала за купата на Съветската армия в началото на юни 1947 г. На този мач, в който "сините" мерят сили с Ботев (Пд), освен Югов присъстват и военните представители от СССР генерал Черпанов и полковник Мелников. След победата си с 1:0 тимът на Левски получава купата именно от ръцете на полковник Мелников. С този свой успех "сините" регистрират втори пореден дубъл след този от 1946 г. Така, само за три години комунизъм, Левски, който преди войната успява да спечели едновременно титлата и купата единствено през 1942 г., печели повече "дубъли", отколкото в годините на Кобургите, когато се намира в сянката на Славия.По това време левскарите вече са зарязали своето игрище и играят мачовете си на стадион "Юнак", въпреки че той никога не е бил тяхна собственост. През 40-те години това е най-представителният стадион в България и чевръстите "пощенци" спират да поддържат игрище "Левски", без да се интересуват, че то тъне в разруха, защото смятат, че те като най-богатия български отбор трябва да играят мачовете си на най-престижната сцена.Днес, когато левскарите твърдят, че били репресирани по времето на комунизма, който ги обединил насилствено с отбора на МВР - Спартак, през 1969 г., цяла България вижда с каква страст подуянци се стремят да получат стадион "Раковски" - бивша собственост на милиционерския клуб. По същия начин стоят нещата и когато става въпрос за преименуването на Левски в Динамо. Това става през есента на 1949 г. в резултат на една реформа, която прави от Славия - Строител, от Локомотив - Торпедо, а от Левски - Динамо. И докато другите още се чудят какво става,ловките левскари изкачват на връх Мусала бюст на Сталинтвърдейки, че така изразяват радостта си от реформата в българския спорт, която им носи името Динамо. Ето как партийният официоз "Работническо дело" отразява това знаменателно събитие: "В събота, на 22 т. м. (октомври - б. а.) 30 членове на ДСО Динамо (ДСО - Доброволна спортна организация - б. а.) предприеха изкачването на най-високия връх на Балканите - Мусала, за да поставят на него бюст на вожда и учителя на цялото прогресивно човечество - генералисимус Сталин, по случай неговата 70-годишнина. На връх Мусала в неделя бе изнесена беседа за живота и дейността на Сталин. Тържеството при поставянето на бронзовия бюст в наблюдателницата завърши с литературно-музикална програма, изпълнена от динамовци".Подмазвачеството на левскарите е съвсем очевидно - рожденият ден на Сталин е на 21 декември, а те организират тържества два месеца преди това. Може би точно заради тяхното угодничество "сините" са определени да организират футболен мач по случай конгреса на Отечествения фронт (ОФ) през 1948 г.По това време именно ОФ-коалиция от партии, доминирана от комунистите, управлява България. Решено е в чест на конгреса, който се провежда през февруари, да се състои мач между работническия Локомотив (Сф) и отбора на пощенските служители Левски. Мачът, в който "сините" бият с 1:0, се играе на стадион "Юнак" и по инициатива на левскарите приходите се дават в помощ на гръцките партизани, които се борят с англо-американския империализъм.Всички тези маневри вършат работа на "сините". Дори през 1953 г., когато ЦСКА вече е с две класи над всички други български отбори, левскарите получават неочакван подарък. Малко преди смъртта на Сталин футболните власти разпореждат националният отбор да участва извън класирането в първенството на страната, за да можели националите да се подготвят по-добре за международните срещи. Така ЦСКА трябва да играе в шампионата с резервите си, защото всичките 11 титуляри са национали. Чак на 23 септември - Деня на армията, титулярите се завръщат в червения *** и "армейците" разбиват "сините" с 5:0. Титлата обаче е за Левски-Динамо, който преди това е натрупал солиден аванс. След смъртта на Сталин в продължение на 12 години левскарите не могат да се докопат до първото място...Разбира се, при тази ловкост на "сините" въртиопашки те участват активно при честванията на юбилейните годишнини от комунистическата победа. Нещо повече: левскарите се изкарват активни борци против фашизма и капитализма. Получават орден "Червено знаме"За нещастие на "сините" при честванията на 10-годишнината от 9 септември 1944 г. те стават за посмешище, при това веднага след като са отпразнували своя 40-годишен юбилей. Ето какво пише в. "Народен спорт" от 27 август 1954 г. за мача Левски - Спартак (Пд) 1:6: "В чест на 10-годишнината на светлия 9 септември във вторник на стадион "В. Левски" в столицата се срещнаха в приятелска футболна среща Динамо и Спартак (Пд). Пловдивските футболисти бяха много по-добри и победиха с 6:1". Псевдошампионите от Динамо естествено бележат своя почетен гол от дузпа...По времето на комунизма тези, които преди войната са били партизани, ятаци или политзатворници, се титулуваха "активни борци против фашизма и капитализма" (АБПФК) и се ползваха с определени привилегии. Очевидно и левскарите са искали да се вредят сред АБПФК и да получат предимство пред другите отбори. Затова още преди да станат милиционерски ***, подуянци се хвалят със своята комунистическа дейност по царско време. За нея през 1964 г. те получават орден "Червено знаме"... През 1964 г. в статия на в. "Транспортен глас" по случай 50-годишния юбилей на Левски дори се твърди, че преди Втората световна война "сините" провеждали нелегални комунистически и антифашистки събрания на своето игрище. Очевидно не е случаен фактът, че "синият" център-нападател Георги Аспарухов успява да стане цлен на ЦК на ДКМС, на ЦС на БСФС и дори зам.-председател на Съюза на въздържателите...През 1964 г., когато "сините" празнуват своята 50-годишнина, те отново участват в един твърде любопитен мач, наречен тогава "Мач на дружбата". Той се провежда на 2 май в чест на празника на труда и в него играят ЦСКА и Левски. "Червените" громят своя противник с 6:2, след като Ив. Колев и Цанев вкарват по два гола за "армейците", а Кольо Ковачев и Стоичко Пешев добавят по един.

36

до 7:1

преди 12 години

Те може и от Карлуково да са взети, но от Ц С К А пробиват в големия футбол.Като е толкова просто , вашите "звезди" защо все в турКия заминават за без пари бе, *** скъсан ?Това *** няма оправия...***