81

Анонимен

преди 3 години

Това,което трябва да се знае е,че комбинацията от държавна и частна пенсия излиза по-малка от само държавна пенсия не защото частните фондове не работят,а защото политиците така решават да структурират системата.В момента всеки,който се осигурява в задължителен частен фонд ще взима по-ниска пенсия от НОИ,отколкото би взимал иначе.По закон,ако се осигуряваш и в задълж. частен фонд, пенсията ти от НОИ се намалява с 20%.Това на практика означава,че пропускаш последните няколко увелич.на държ.пенсии

80

Б. М.

преди 3 години

Пенсията от държавния фонд НОИ се дотира с до 40% от бюджета. При ЧПФ, дотация от бюджета(държавния) - 0%. Ей за това искат равнопоставеност. А намаля нето с 20%, трябва да се извършва за хора, които са се осигурявали през ЦЕЛИЯТ осигурителен стаж и в двата стълба. А сега пенсиониращите се, НЕ отговарят на това условие. При тях е по - сложно. За това пак повтарям, че сметките са сложни и НЕ СА ЗА ПРОСТИ ТИКВИ!!!

79

Анонимен

преди 3 години

Там разчитате единствено на политическо обещание. Което засега може да се изпълнява, но дефицитът в НОИ вече е 50%. С течение на времето ситуацията няма да се подобри, просто защото демографията е такава, че старите ще стават все повече, а младите все по-малко.Накратко, настоящата държавна регулация ограничава потребителският избор на всички нива. Това убива конкуренцията, което убива и доходността на тези фондове. Елементарно е.

78

Пижо

преди 3 години

Тези с втората пенсия да не би да плащат с 10% по-малки осигуровки? Или те щи си плащат 100% осигуровките цел живот, а пък ние утре ще им дадем според настроението си - днес с 10% по-малко, утре с 90%ОСТАВКА, СЪД и ЗАТВОР за крадливата ГЕРБерска мафия, пуделът с Каскета и коалиционните карикатури!

77

ВЪПРОС

преди 3 години

Някои има ли Информация за Раждането на Частните Пенсионни Фондове ?Не намирам информация в НЕТА .По мой спомени те се родиха на 1 Януари 2000 година , тогава ни задължиха да плащаме заем които не сме теглили . Сега Политиците упорито казват че частния НОИ е бил създаден през 2002 .

76

Анонимен

преди 3 години

И в математически смисъл той е напълно буквален,с оглед на това, че в дългосрочен план те успяват единствено да запазят покупателната стойност на спестяванията внесени в тях,но не и да я увеличат.Ще запитатетова не е ли проблем? Да, донякъде е проблем.Със сигурност е желателно доходността на тези фондове да е по-висока.Но това,че данните сочат,че засега те успешно предпазват стойността на нашите спестявания само по себе си е успех,и то голям.Успех,с който държ. фонд въобще не може да се похвали

75

Анонимен

преди 3 години

Е на ва му се вика "държавна ценровка"!

74

Анонимен

преди 3 години

А след това пробвайте да зададете същия въпрос на НОИ. Какво мислите ще се случи?От НОИ дори няма да ви върнат отговор. Най-много да ви се изсмеят за въпроса. Всичко това разбира се не означава, че всичко при частните фондове е цветя и рози. От ЕКИП всъщност често сме коментирали, че и там има сериозни проблеми, които имат нужда от спешно решение.Частните пенсионни фондове оперират на принципа колкото повече, толкова повече. И в математически смисъл той е напълно буквален, с оглед на това, че

73

Анонимен

преди 3 години

Кое е финансовата пирамида всъщност?Да се твърди, че това не било пирамида, а частните фондове, където парите на всеки работник се натрупват индивидуално и са само негови (и на наследниците му), са е долна лъжа. Направете си един много *** експеримент. Свържете се с частния си пенсионен фонд, в който се осигурявате задължително и помолете за информация относно това какво се случва с вашата индивидуална партида.Ще ви се даде точна информация колко пари са спестени там, до последната стотинка.

72

Анонимен

преди 3 години

И трето, системата има нужда от реформа, както си личи и както ние сме предлагали. Първият (държавен) стълб не издържа под демографския натиск и е на практика фалирал, а вторият страда от сериозни проблеми в регулаторната рамка.

71

Анонимен

преди 3 години

Първо, комбинацията от частна плюс държавна пенсия е по-ниска от само държавната пенсия, защото самата система така е структурирана.Да се твърди, че е по-ниска,защото частните фондове са пирамида,а НОИ не, е пълна лъжа.Второ, ако ще се сърдите на някого,че втората ви пенсия (от задължителен частен фонд) е ниска, на първо място трябва да се сърдите на себе си.Защото в настоящия модел, колкото пари внесете там, толкова ще изкарате. Ако се осигурявате на минимална заплата, ще имате нищожна пенсия

70

Анонимен

преди 3 години

До era5% номинално. Към нои плащаш (ти и работодателя) още 14.8%. Общо 19.8%.5 е 20% от 19.8....почти. Анадъммо?

69

Анонимен

преди 3 години

Около 200 хил. са родените от 1960 до 1964 г. жени, т.нар. първа група, които все още имат партиди в частните фондове. Предварителни изчисления показват, че техните втори пенсии ще са много ниски и реално двете им пенсии ще са по-малки като сума, отколкото ако вземат само една от НОИ.ТОВА Е ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ МЕЖДУ НОИ И ЧАСТНИТЕ ФОНДОВЕ.КОГАТО ХОРАТА СА ПОДПИСАЛИ ЗА ВТОРИ СТЪЛБ УСЛОВИЯТА СА БИЛИ ДРУГИ.НЕ МОЖЕ СЕГА ДА ПРОМЕНЯТЕ УСЛОВИЯТА.ЗАЩО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ВНАСЯМЕ ПАРИ ЗА 2 РА ПЕНСИЯ?

68

Анонимен

преди 3 години

Втората пенсия е като"ало измамата".Предупреждавахме по форумите, но кой да чете.България е неподходящо място за втора пенсия.

67

Б. М.

преди 3 години

Сега, нека уточним, че Т. Живков закрива Пенсионните фондове през 1977г. Правителството на Ф. Димитров възстанови вноските през 1991г. С една дума, ПЕНСИОННИ ВНОСКИ ПО СМИСЪЛА, КОЙТО РАЗБИРАМЕ ДНЕС В ПЕРИОДА ОТ 1977 ДО 1991 НЯМА!!! Така че сметките са сложни и НЕ СА за прости тикви!

66

Анонимен

преди 3 години

КНСБ също стои зад идеята да се прецизира начинът на намаление на коефициента, така че периодите, през които не постъпват вноски във втория стълб по обективни причини болест, бременност и раждане, безработица с обезщетение и т.н., да не участват при изчисляване на намалението. Ред е на политическите решения.

65

БЪДЕЩ ПЕНСИОНЕР

преди 3 години

Следя тенденциите на Пазара за Пенсии . Това с намаляването на годините за осигуряване в УПФ е добро решение . Но според мен е начин за оцеляване на ЧПФ - тук не се коментира Успехите на тези частни фондове - 20 лева пенсия . Моето мнение - Държавата ще поеме пасивите на частниците за да не фалират .Трябва следващото Народно Събрание и следващия Главен Прокурор да приемат Драстични Закони за тези Фирми - ЧПФ - те са Мафия която ограбва Законно Работниците - за критиците - ЧПФ не изплащат .

64

Анонимен

преди 3 години

Повече ли са две пенсии от една?Във връзка с дискусията за оценка на въздействието, опряхме до проблема, по който министър Деница Сачева доста по-активно говори, това е проблемът с несправедливото намаляване на първата пенсия на хората, които имат втори стълб, което е несправедливо, но и не е съгласно изискванията на закона.Има и нещо, което е още по-несправедливо за хората. Неправилно намаленият индивидуален коефициент се прилага за целия трудов стаж на хората.

63

era

преди 3 години

е нали вноската към частичните пенсионни дружества е 5%, зашо държавата ще ми дава 90% от пенсията, а не 95%?

62

Анонимен

преди 3 години

Който взима втора пенсия, получава с 10% по-ниска държавна, а не с 20%. Т.е. този който няма втора пенсия получава с 20% по-ниска държавна по простата логика, че се осигурява само на едно место и няма втора пенсия. Така ли трябва да го тълкуваме?