55

Анонимен

преди 4 години

През април 1940 г., след като Дания бива окупирана от Третия райх, правителството на САЩ поема военната отбрана на Гренландия и се създават няколко военни бази. След влизането на Дания в НАТО (4 април 1949 г.) през 1951 г. е подписано ново съглашение, според което двете страни осигуряват съвместна отбрана на острова.

54

Анонимен

преди 4 години

Ако Тръмп наистина успее да присъедини Гренландия към САЩ ще остане завинаги в Историята, редом с бащите Георг Уошингтън и Ейбрахъм Линкълн.

53

Анонимен

преди 4 години

С парите, дето им подарихме за самолетите, ще си купят Гренландия и ще им останат за харчене.

52

Наблюдател

преди 4 години

Чичко Тръмп да анексира Гренландия, един референдум и готово.

51

Анонимен

преди 4 години

Населението на Гренландия е 57,6 хил. души (юли 2010), от тях 90% са ескимоси. В броя на жителите не влиза персоналът във военните бази на САЩ (12 14 хил. души).

50

Анонимен

преди 4 години

"Според проучване на Business Insider 61% от американците не биха дали и цент, за да се сдобият със стратегическият остров от Дания."Какво значение има колко биха дали, след като Дания обяви, че Гренландия не е за продан!

49

Анонимен

преди 4 години

Американците не искат да купят най-големия остров за милиард долара, а ние дадохме повече за 6 още непроизведени летящи тенекии модел от 60-те години.

48

Анонимен

преди 4 години

В началото на април 2008 г. Гренландия поиска независимост върху използването на природните си богатства от Дания. Резултатът от референдума влезе в сила на 21 юни 2009 г., като Гренландия получи исканата разширена автономия, според която изцяло под контрола на гренландското правителство преминават полицията, правосъдието и използването на природните богатства

47

Анонимен

преди 4 години

Потресаващо е да си каскет еврофоб, който нищо не вдява.

46

Анонимен

преди 4 години

Гренландия е самоуправляваща се територия. Нейният парламент Ландстинг (състоящ се от 31 члена, избирани през 4 години), упражнява законодателната ѝ власт, а Дания само външната ѝ политика. Гренландия се присъединява към Европейския съюз през 1972 г., но само след 10 години, след референдума през 1982 г., се взема решение за излизане от общността.

45

Анонимен

преди 4 години

Потресаващо да наблюдаваш как американските марионетки във форума без грам притеснение търсят сметка на датчаните защо не искали да продават територия на САЩ.

44

Анонимен

преди 4 години

до 58,пак нищо не си разбрал. За вас еврофобите е нормално.

43

до 51

преди 4 години

Дания няма нищо общо. Гренландия е открита от исландеца Гунар Йохансон през 895 година.

42

Анонимен

преди 4 години

През 1979 г. датският парламент дава широка автономия на Гренландия. През 1985 г. пък тя излиза от Европейската общност, докато Дания остава в нея.На 21 юни 2009 г. Гренладния възприема форма на самоуправление в областта на правните въпроси, полицията и използването на природните си богатства. Гренландците са признати като отделна нация съгласно международното право.Така че Дания няма нищо общо с Гренландия. Гренландците са независими и само те могат да решат какво да правят със земята си.

41

Анонимен

преди 4 години

Ако Гренландия струва 1.1 трилиона, то 12 милиона долара за Аляска, независимо, че сделката е от 19 век са си чист подарък. Руснаците, най-добър приятел на Америка дадоха им цял щат без пари хаахаххахах.

40

Анонимен

преди 4 години

"И как така тяхна. Да не би да са я купували или да имат нотариален акт.Самонанесли са се, значи живеят там незаконно."Я си напълни мозъчната клетка вместо да бълваш автоматично глупости. От кого е трябвало датчаните да купят Гренланалдия или да вземат нотариален акт? От Господ ли? Ако си заселил трайно дадена територия в древността и все още е твоя, значи е твоя! Заради това съществуват държавите днес! Не можеш да си пазаруваш територии сякаш е битпазар!

39

Анонимен

преди 4 години

Тръмп е пичага. Подигра се много тънко с руснаците, щото тия пари дето се дадоха за Аляска са само атоми от стотинката. Руснаците нищо не разбраха както винаги, а Дания естествено реагира по някакъв начин, но и те много насериозно се взеха нещо.

38

Анонимен

преди 4 години

Грендландия си е част от Дания от векове.Трябва да се поразровя в Гугъл за да проверя кога.Но почти съм сигурен че им е от викингското минало.За тръмп, думите са излишни.Аз по смешен президент на САЩ не съм виждал.

37

до 44

преди 4 години

Ами естествено че не е. Всичко е преходно. Историята се мени, границите също. Така е откакто свят светува. За това са били и всичките войни.

36

Валентин Тодоров

преди 4 години

През 1803 САЩ копуват Френска Луизиана,2.147 мл/км/кв за общо около 15 мл. долара (тогавашни,над милиярд сега). Днес това е 23% от САЩ,8 щата плюс части от още 6.През 1867 е купена Аляскя,1 518 800 кв/км от Русия за 7.2 мл. долара.Без нито един убит американец територията на САЩ е удвоена с теи две сделки.Аляска е суровинната база на САЩ.Гренландия,над 2 мл/кв/км е богата поне колкото Аляска.Трябва да си луд за да не искаш да я купиш,още по-луд да я продадеш.